Babona

középkései

Nagyon kiegyensúlyozott teljesítményű, tar kenyérbúza.

Tetszetős küllemű, átlagos bokrosodó képességű fajta. A magassága 90–100 cm körüli, szárszilárdsága jobb az átlagnál. Gabona lisztharmatra a közepesnél fogékonyabb, sárga levélfoltosságra átlagosan fogékony, míg a legveszélyesebb betegségekre, a vörös- és sárgarozsdára csaknem teljesen rezisztens. Fuzárium-ellenállósága is jobb az átlagosnál. Minden évben a legnagyobb termésű malmi minőségű búza a fajtasorunkban. A nagy termés mellé az átlagosnál jobb minőség párosul. 2015-ben a legjobb minőségű kiemelkedő termésű fajta volt a GOSZ-VSZT kísérletekben. A 9 t/ha-t meghaladó termésűek közül az egyetlen, mely 30% fölötti sikért adott. Legnagyobb termését Iregszemcsén érte el 12,02 t/ha-ral, míg legjobb minősége Székkutason volt 35,2% sikértartalommal. 2016-ban 8,66 t/ha terméssel a 4. lett és ismét jelentős sikértartalom fölényt mutatott a hasonló termésű fajtákéhoz képest. 2016-ban a felsőszentiváni bemutatósorunkban 10,65 t/ha termést ért el, a kompolti fajtakísérleti állomáson pedig 10,87 t/ha-t. 2017-ben a jánoshalmai bemutatóban 34,1 %-os sikér mellett 9,07 t/ha termésátlagot hozott. Kompolton megközelítette a tavalyi eredményét 10,74 t/ha-os termésátlaggal. Farinográfos értékszáma magas, 75–85 közötti, többnyire A2-es, azaz javító minőségű, volt olyan hely, ahol 100-as értéket produkált. Alveográfos W-értéke 210–290, P/L értéke 0,5–0,75, mely megfelel a nemzetközi igényeknek. Sikérterülése jó, esésszáma 320–380.

Javasolt vetési norma: 500–550 csíra/m2 (EMT: 39–41 g).

Babona ismertető letöltése

Fejes AntalHorizont 98 Kft., Bakonszeg
„A Horizont 98 Kft. megalakulása óta jó kapcsolatot ápolunk az Agromag Kft.-vel. Eleinte napraforgó vetőmagot állítottunk elő az Agromagnak, majd különböző kalászos fajtáit szaporítottuk az évek során. 2013-ban vetettünk először Babonát és, azóta folyamatosan előállítjuk és forgalmazzuk a fajtát a környező gazdálkodók örömére. A térségünkben évről-évre hozza a tőle elvárt termésszintet és a malmi minőséget. Vetőmag előállításban öt év átlagában 7,28 t/ha-os termésátlagot ért el a Babona és minden évben malmi minőségi paramétereket produkált. Egy rendkívül robosztus fajta jó szárszilárdsággal és kiváló tápanyag-reakcióval. Jó a betegség-ellenállósága, különösképpen a levélbetegségekkel szemben. A 2014-es sárgarozsda járvány idején, a környékünkön minden kalászosnál jelentős termésveszteségek jelentkeztek a megbetegedések miatt, de a Babonát egyáltalán nem fertőzte meg a kórokozó és ebben az évben is hozta a kiemelkedő termésátlagot. Addig biztosan lesz helye a Babonának a vetéstervünkben, amíg hozza a tőle megszokott, megbízható teljesítményét.”
Deák Istvántulajdonos, Elléspart Kft., Csongrád
„Csongrádon és környékén gazdálkodom 1 100 ha-on, ebből a területből mintegy 1 000 ha a szántó. Repcét, napraforgót, búzát, árpát termesztek és a szarvasmarha állomány miatt 100 ha kaszálót művelek. Az Agromag Kft.-vel már a megalakulásuk óta megvan a kapcsolatom. A Babonát már a honosítása óta ismerem és évről évre egyre nagyobb területen termesztem. Számos cég számtalan fajtáját kipróbáltam már, de egyikkel sem sikerült olyan jó eredményeket elérnem, mint a Babonával. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatom el, hogy mindig lehet a fajtára számítani, stabilan hozza a tőle elvárható termésszintet és a malmi minőséget. 2017-ben 400 ha-on vetettem Babonát, és a kalászosok számára kedvezőtlen év után is sikerült 6,2 tonnás üzemi termésátlaggal és malmi minőséggel betakarítanom. Volt egy olyan kedvező talajadottságú táblám is, ahol a Babonának sikerült a 10 tonnás termésátlagot átlépnie. Búzát mindig napraforgó vagy repce után vetek, alapműtrágyázás után kétszeri fejtrágyát szoktam a területekre kijuttatni, esetenként használok lombtrágyát is. A Babona nem érzékeny a betegségekre, évjárattól függően egy-kétszeri növényvédelemmel általában meg tudom védeni a kórokozóktól és a kártevőktől. Igyekszem az optimális vetésidőt betartani minden évben, de a legrosszabb esetben is november elején elvetem a fajtát 250 kg/ha vetőmagnormával. A fajta érésidejének köszönhetően jól ütemezhető a betakarítás. Nagyon szép szalmája van, amit az állatállománynál jól tudok hasznosítani. Örülök, hogy rátaláltam erre a fajtára és addig biztos nem fogom lecserélni, amíg nem találok nála jobbat.”
Szili Gyulacsaládi gazdálkodó, Szentkirályszabadja
„Édesapámmal közösen gazdálkodunk mintegy 200 ha-os területen a Veszprémhez közeli Szentkirályszabadján. A 7–14 Ak-s földterületeken kalászost, napraforgót, kukoricát, repcét termesztünk és a szarvasmarha, valamint a juh állományok miatt legelőt és lucernást tartunk fent. Az Agromag Kft-t 6–7 éve kerestük fel, mert az egyik fajtájuk, az NS 40S felkeltette az érdeklődésünket. A következő évben kipróbáltuk a Babonát is és, azóta minden évben szerepel az elvetett fajtáink között. Az idei évben sajnos a nagy esőzések után sikerült csak betakarítanunk, de azért így is némileg 6 tonna feletti termésátlagot és 13,5%-os fehérjét értünk el vele üzemi szinten. Tapasztalatom alapján úgy lehet a Babonából a legtöbbet kihozni, ha időben elveti az ember. Eddig minden évben sikerült egyszeri gombaölős kezeléssel megvédenünk a betegségek ellen. Egy viszonylag kései fajta a Babona, ezért jól széthúzható vele a betakarítás. Nagyon sok szalmát szokott adni, amire szükségünk van az állattenyésztésben. Egy nagyon megbízható fajtának tartjuk a Babonát, amivel az elmúlt években – a területeink adottságait és az időjárási viszonyokat figyelembe véve – sikerült jó eredményeket elérnünk.”