Balaton

korai

NINCS KÉSZLETEN!

Elismerés éve: 2019

Termesztési típus: magkender

Ivari típus: Kétlaki

Tenyészidő: korai

Gazdasági értéke: Kiváló kezdeti fejlődésű, közepesen alacsony alkatú, korai virágzású és érésű, szabadmegporzású fajta. Kiváló évjáratbiztonsággal rendelkezik, száraz kórótermése 6-8 t/ha. Rosttartalma 20–23% között mozog, mely közepesnek mondható. THC-tartalma megbízhatóan alacsony, CBD-tartalma 2–2,5% között van a virágzati részben. Rostkender technikai érettségét a vetéstől számított kb. 60–70 napra éri el, a magtermés 90-100 napra érik be.

Leírása: A nőegyedek és a hímegyedek 50-50%-os arányban jelennek meg. A növények alkata tág-térállásban tömött, A alakú. A szára közepesen bordázott és sötét zöld. Egy-egy levélnyélen a felső növényrészben főleg 3-5, az alsó részben 5-7 levélke található. A növény sűrű vetésben, kedvező körülmények között kb. 1,5 m magas, tág térállásban 1,6-1,9 m-t is meghaladhatja. A hímvirág lepellevelének színe fehér, de előfordulnak az antociános virágzatok is. A maghéj szürke, márványozott, közepesen hálózott. Magmérete közepes. Ezermagtömeg: 14-15 g.

Agrotechnikai javaslatok: A vetése április elejétől május végéig lehetséges. Az április eleji vetés abban az esetben előnyösebb, ha virágzatra termesztjük. A hosszabb nappalok és több talajvíz lehetővé teszi a terebélyesebb és magasabb növekedést és ezáltal nagyobb biomassza termést. Betakarításkori tőszám: 1 000 000-1 300 000 tő/ha javasolt a gyomelnyomás érdekében