Karmadur

középkorai

Kedvező agronómiai tulajdonságokkal, jó termőképességgel és minőséggel rendelkezik.

Jól bokrosodó, kiváló fagyállósággal rendelkező középkorai fajta. Magassága 90–100 cm, szalmája megdőléssel szemben közepesen ellenálló, közepes adagú morforegulátor használata javasolt. Levélbetegségekkel szembeni ellenállósága közepes, értékes tulajdonsága kiváló vírusrezisztenciája. Szemtermése magas, kisparcellás kísérletekben már többször meghaladta a 10 t/ha-t is. Termésstabilitása átlagon felüli. Szemei üvegesek, sárga pigment tartalma magas (8,3–9,1 ppm), tésztaipari minősége kiváló. Fehérjetartalma 14–15%, sikértartalma: 30–35%. Javasolt vetésidő: október 1–20, késői vetésre kevésbé alkalmas.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT: 48–52 g).