Mafate

FAO 440-450

Középmagas, nagy vegetatív tömeget adó, kimagasló termőképességű, zöldszáron érő, új középérésű hibrid.

Kategória:

Nagyon megbízható, minden termőhelyen igyekszik kihozni magából a termésmaximumot. Termésátlaga száraz évjáratokban is átlag feletti. Az alacsonyabb tőszámot kétcsövűséggel vagy nagyobb csőmérettel kompenzálja. Kiváló szárszilárdság jellemzi. Középmagas növényein a csövek mellmagasságban helyezkednek el. Korai vetés esetén is jó vigorral rendelkezik, az első kukoricák között vethető. Optimális, 10 °C körüli talajhőmérséklet esetében szinte kirobban a földből. Hosszabb tenyészideje miatt késői vetését nem javasoljuk. Általában 16 soros csöveket nevel ki, egy sorban 28-32 szem helyezkedik el, melyek ezermagtömege 320-340 gramm. Optimális körülmények között, megfelelő tápanyagutánpótlás és agrotechnika mellett, termőhelytől függően 12-16 t/ha elérésére képes.

Magasabb tőszámon is el lehet vetni, jobb adottságú, magas tápanyag ellátottságú területeken azt plusz terméshozammal honorálja meg 

A már jól bevált, magas termőképességét bizonyított Tomasov és Kulak hibridjeink új kihívója lehet, mert hasonló, esetenként magasabb termést tud elérni, hasonló betakarításkori nedvességtartalom mellett.  Bioetanol célú felhasználásra is kiválóan alkalmas.

  • 2020-ban 14 tonnás kísérleti átlagot ért el, Hajdúböszörményben 15,25 tonna volt az eredménye. Pusztaföldváron és Bólyban is meghaladta a 13 tonnás termést.
  • 2021-ben az évjáratot is figyelembe véve 11,50 tonnás kiváló eredményt hozott, úgy hogy Hajdúböszörményben 12,76 tonna volt az eredmény.

 

Mafate ismertető letöltése