NS 40S

korai

Kiemelkedő termőképességű, változó minőségű szálkás búza.

Kategória: Címkék: , ,

Bokrosodó- és állóképessége fantasztikus. Gombabetegségekkel szemben közepes ellenállóságot mutat. Sikértartalma és sikérminősége általában közepes, de hosszú érési időszak esetén képes jobb minőségi paramétereket produkálni. A virágzás- és éréskori kedvezőtlen körülmények elsősorban a minőségét gyengítik, a fajta a „termésbiztonságra koncentrál”. Az egyik legnagyobb termőképességű búza talajtól és évjárattól függetlenül, több évben volt már 10 t/ha feletti eredménye is. 2015-ben az Agromag Kft. békéscsabai bemutatósorában remekelt, 9,9 t/ha termésátlaggal és 31,7 %-os sikértartalommal takarították be. 2017-ben hasonló eredményeket produkált Jánoshalmán 9,58 t/ha termésátlaghoz 29,6 %-os sikér társult. Kisparcellás kísérletben Kompolton 10,78 t/ha termést hozott. Gyenge termőhelyeken a kukoricához hasonló termőképessége okán a bioetanol-gyártásnak is alapanyaga lehet. Fehérjetartalma: 12–14%, sikértartalma: 26–29%, terülése: 1–3 mm/h. Sütőipari minősége: B2–B1. Esésszáma: 340–420.

Javasolt vetési norma: 400–500 csíra/m2 (EMT: 39–44 g).

NS 40S ismertető letöltése

Szili Gyulacsaládi gazdálkodó, Szentkirályszabadja
„Édesapámmal közösen gazdálkodunk mintegy 200 ha-os területen a Veszprémhez közeli Szentkirályszabadján. A 7–14 Ak-s földterületeken kalászost, napraforgót, kukoricát, repcét termesztünk és a szarvasmarha, valamint a juh állományok miatt legelőt és lucernást tartunk fent. Az Agromag Kft-t 6–7 éve kerestük fel, mert az egyik fajtájuk, az NS 40S felkeltette az érdeklődésünket. Mai napig használjuk ezt a fajtát és nagyon elégedettek vagyunk vele. Megbízhatóan terem minden évjáratban. Az idei évben a területeink adottságaihoz képest különösképp jó eredménnyel takarítottuk be. Volt olyan tábla, amin 7 tonnás termésátlagot ért el és szinte mindegyik helyen 30% körüli sikért és 14% körüli fehérjét adott. Tapasztalataink alapján nem érzékeny a vetésidőre, sok esetben utolsóként vetjük el a kalászosok közül. Volt olyan év, hogy az időjárás következtében megcsúszott őszi talajmunkálatok miatt csak decemberben sikerült elvetnünk az NS 40S-t és még így is elfogathatóan termett. Jó a szárszilárdsága, csak nagyon ritkán szokott megdőlni. Annyira korai fajta, hogy szinte az árpával egy időben lehet aratni. Kevés szalmája van, ami számunkra szerencsés, mert forgatás nélküli talajműveléssel gazdálkodunk és így minden nehézség nélkül kivitelezhetők a munkálatok. Az idei évben tervezett vetésterületre való vetőmagot már megvásároltuk és kipróbáljuk az új NS fajtát is az Obalát, amivel kapcsolatban remélem hasonlóan jó tapasztalataink lesznek, mint az NS 40S-sel.”
Fejes Antalgazdálkodó, Horizont 98 Kft., Bakonszeg
2010-ben ismerkedtem meg az NS 40S fajtával egy Agromagos fajtabemutatón. Az ott tapasztaltak ösztönöztek arra, hogy próbáljam ki a Sárréti térségben is. 2011 őszén 23 hektáron került elvetésre réti talajon másodfokú NS 40S. Az ismert időjárási körülmények ellenére (kevés csapadék, késői bokrosodás) 5,4 t/ha termést adott, ami fölötte volt a környék termésátlagának.