Tiborszállási

középkései

KORLÁTOZOTT KÉSZLET!

Elismerés éve: 2000
Származás: Tiborszállás környékén termesztett olasz eredetű kenderből szelektált fajta
Termesztési típus: rostkender
Ivari típus: kétlaki
Tenyészidő: középérésű, középkésői

Gazdasági értéke: Szabadelvirágzású, déli típusú kétlaki fajta. Rosttartalma 25 % körüli. A rost minősége az egyik legjobb az egész világon: finom és erős. Ennek különösen a textiliparban van jelentősége. 9-11 t/ha kórótermést ad. Megfelelő termesztéstechnológiai előírások alkalmazásával a fajta 13-15 tonna hektáronkénti biomassza tömeg elérésére alkalmas.

Leírása: Levelei sötétzöldek, szára kissé világosabb zöld, bordázott. Egy-egy levélnyélen 9 levélke található. Hím egyedek aránya az állományban 51-52 %. Közép-Európában a tenyészidőszaka rost célú termesztés esetén 105-110 nap, mag célú termesztés esetén 135-140 nap. A növény magassága függ a termesztés céljától, a vetés sűrűségétől. Sűrűvetésben magassága 250-300 cm, tág térállásban magassága elérheti a 4-5 m-t is.
Ezermagtömege 18-22 g, mely a tenyészidőszak időjárási tényezőitől függ.

Agrotechnikai javaslatok: A kendertermesztéssel ismerkedő termelőknek ideális választás.
Bármilyen típusú talajon termeszthető, de a jobb talajokon magasabb termést hoz. A mélyen fekvő és belvizes területeken nem tanácsos termeszteni. A kelés utáni túl nagy mennyiségű csapadék szignifikánsan csökkentheti a termésmennyiséget. Megfelelő állománysűrűséggel és tápanyag utánpótlással magas termésmennyiség és jó rostminőség érhető el, de ez függ a földrajzi szélességtől, régiónként változhat.