Tímári őszi kalászos fajtabemutató 2023.

Idén is meghívást kaptunk a Tímári Vetőmag és Szárító Kft. fajtabemutatójára, melyen nagy örömmel vettünk részt. Kollégánk Nagy István, kalászos vetőmag ágazatvezető mutatta be fajtáinkat és ismertette a jövőbeli terveket a kalászos portfólióra vonatkozóan. Egy árpa és 3 búza tekinthettek meg a résztvevők.

Babona

Tökéletes összhang a minőség és a mennyiség között. Kiemelkedő termőképességű, nagyon kiegyensúlyozott teljesítményű, tar búza.

Tetszetős küllemű, jó bokrosodó képességű fajta. A magassága 90–100 cm körüli, szárszilárdsága jobb az átlagnál. Magas terméspotenciálja mellé jó malmi minőség társul. Kiegyensúlyozott termőképességgel és minőséggel rendelkezi. Betegség rezisztenciája és alkalmazkodó képessége figyelemre méltó, ami extenzív körülmények közötti termesztését is lehetővé teszi. A legveszélyesebb gabonabetegségek ellen, mint például a sárga és vörösrozsda, fuzárium, lisztharmat nagyfokú ellenállóságot mutat. Terméseredményei jól tükrözik kiválóságát: 2021-ben Szarvason 9,96 tonnás termés mellett 13%-os fehérjetartalommal és 29%-os sikértartalommal takarították be. Alveográfos W-értéke 210–290, P/L értéke 0,5–0,75, mely megfelel a nemzetközi igényeknek. Sikérterülése jó, esésszáma 320–380. Javasolt vetési norma: 500–550 csíra/m2 (EMT: 39–41 g).

 

Petronela

Kiváló termőképességű, középérésű új fajta, melyben együtt van jelen a nagy termőképesség és a malmi minőség.  

Kiváló télállósággal és fagytűréssel rendelkező, szárazságtűrő malmi fajta. Fajtaösszehasonlító kísérletének utolsó évében magasan a legjobb eredménnyel végzett. Szemtermése két kísérleti helyszínen, Szombathelyen és Eszterágpusztán is meghaladta a 10 t/ha hozamot. A kísérleti helyek átlaga 9,32 t/ha termés volt.

 

Algeri

Kiemelkedő termőképességű, korai, nagyon kiegyensúlyozott teljesítményű, szálkás búza.

Tetszetős küllemű, jól bokrosodó, malmi minőségű fajta. A magassága 90–100 cm körüli, szárszilárdsága jobb az átlagnál. Magas termés mellé az átlagosnál jobb minőség párosul. Fuzáriumra magas fokú rezisztenciát mutat. Alkalmazkodó képessége átlag feletti.

 
A videós összefoglaló itt nézhető meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.