Új hibridek, új termékek a jövedelmező kukoricatermesztésért

A kukoricatermesztés jövedelmezőségét alapvetően a hozamok növelésével, valamint a veszteségek és a költségek csökkentésével érhetjük el. Az Agromag Kft. mindehhez nyújt segítséget a nagy termőképességű és kiváló ár-érték arányú hibridjeivel és a korai veszteségek minimalizálását segítő innovatív termékeivel.

Új kukoricahibridjeink a Beata (FAO 330) és a Tomasov (FAO 420) nagyon magas terméspotenciállal rendelkeznek, amelynek a kiaknázását segíti elő az 5. éve kísérleteinkben szereplő Albit és egy új, egyedülálló formulációval rendelkező „magtrágya”, a GreenPrime.

A korai tenyészidejű kukoricák új kihívóra akadtak a Beata (FAO 330) hibridben. Az új hibrid kiemelkedő termőképessége az éréscsoport második felében érő hibrideket is képes túlszárnyalni, mindezt alacsony nedvességtartalommal (1. táblázat). 2018-ban a fajtasoraink átlagában a legalacsonyabb nedvességtartalommal (13%) és a második legnagyobb terméseredménnyel (13,1 t/ha) takarítottuk be. 2020-ban a ságvári demókísérletben 13,49 t/ha átlagtermést ért el. Idén elérhető Albittal kezelt vetőmag is a Beataból. Az Agromag Kft. 5. éve kísérletezik az Albit készítménnyel, ami csökkenti a növényvédő szerek, vagy az időjárás által okozott stresszt, így stabilizálja és növeli a termés minőségét, és mennyiségét.

1.Táblázat: Beata (FAO 330) demó eredményei 2020-ban
1.Táblázat: Beata (FAO 330) demó eredményei 2020-ban

Az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibridünk a Tomasov (FAO 420). 2020-ban 5 kísérleti helyen a hektárra vetített átlagtermése 14 tonna felett volt
(1. ábra). A bőven 15 t/ha feletti potenciál eléréséhez szükséges az intenzív termesztéstechnológia alkalmazása, a minél dinamikusabb kelés elérése és a gondtalan növekedés. Az egyenletes kelését robbanékony kezdeti fejlődését segíti elő egy új fejlesztésű termék, a GreenPrime.

Ez a „magtrágya” a legfontosabb mikro- és makroelemeket már a csírázástól biztosítja a növény számára, aminek köszönhetően egyöntetű és robbanásszerű kelést érünk el. Használatával kiváltható a starter trágyázás, ráadásul a növény számára könnyebben hozzáférhetőbbek a tápanyagok, mivel a csávázószerrel együtt a mag felületére lehet felvinni. A Tomasov esetében lehetőség van Albittal és GreenPrime-mal is kezelt vetőmagok igénylésére.

1.Ábra: Tomasov (FAO 420) kisparcellás eredményei 2020 2020-ban
1.Ábra: Tomasov (FAO 420) kisparcellás eredményei 2020 2020-ban

A kísérleteink szerint a GreenPrime és az Albit együttes használatával érhető el a legeredményesebb kezdeti fejlődés, ami az alapja a hatalmas termések elérésének.

Extenzívebb körülmények közé ajánljuk a rendkívül jó alkalmazkodó képességgel rendelkező hibridjeinket, a kettős hasznosítású Isztriát (FAO 430) és a duplacsövűségre hajlamos, korai Salontát (FAO 360).

Állattartó telepek és vadkárral sújtott területek nagy reménysége a kettős hasznosítású Isztria (FAO430), hiszen egy 2018-as állami kísérletben a standard silókukoricák között a legmagasabb energiatartalmat nála mérték (2. táblázat). Míg a gazdák gyönyörködve tekintenek az Isztria táblára, a vadak nem szívesen látogatják, mivel a magasan elhelyezkedő csöveihez nehezen férnek hozzá. A mélyre hatoló, nagy gyökérzetének köszönhetően a gyengébb, homokos talajokon is megbízhatóan terem. Kiemelkedik magas termőképességével és kifejezetten jó szárszilárdságával.

2.Táblázat: NÉBIH silókukoricák kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete (2018)
2.Táblázat: NÉBIH silókukoricák kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete (2018)

Régi kedvence a partnereinknek a Salonta (FAO 360). Termőképessége és vízleadása a legjobbak között van a korai éréscsoportban (2. ábra). Átlagos növénymagassága miatt viszonylag kevés szármaradványt kell bedolgozni. Rendkívül jó ár-érték arányának és jó alkalmazkodóképességének köszönhetően az egyik legjövedelmezőbb hibridünk.

2.Ábra: Salonta (FAO 360) demóeredményei (2017-2020)
2.Ábra: Salonta (FAO 360) demóeredményei (2017-2020)

Jövedelmező termesztéshez válassza az Agromag termékeit, keresse területi képviselőinket és dicsekedjen el eredményeivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük