Ütős négyes

Az utóbbi időben egyre növekvő figyelem irányul a megfelelő fajtaválasztás fontosságára, és számos cikk és tanulmány foglalkozik ezen kihívással. A 2023-as évvel egy újabb nehézségekkel és kihívásokkal teli szezont hagytunk a hátunk mögött. Ahogy az utóbbi években megszokhattuk, sem az időjárási, sem a gazdasági környezet nem kedvezett a mezőgazdasági szektorban dolgozóknak. Annak ellenére, hogy a csapadék mennyisége jelentősen megnövekedett a 2022-es évhez képest, számos területen az országban még mindig elmaradt az átlagtól. Talán a csapadéknál is jelentősebb problémát okozott az inputanyag árak drasztikus emelkedése, aminek hatására nehézkessé vált a növények megfelelő tápanyagutánpótlása és növényvédelme. Számos gazdálkodó szembesült azzal a problémával, hogy nem voltak képesek elegendő mennyiségű tápanyagot juttatni szántóföldekre, ami következtében a várt hozamok elmaradtak az átlagtól.
A fentiek fényében egyértelmű, hogy a megfelelő genetikai potenciállal rendelkező, jó víz- és tápanyag-hasznosítással bíró hibrid kiválasztása kiemelten fontos. Egy ilyen hibrid választásával a gazdák hatékonyan kezelhetik az inputanyagok árának emelkedését és a változékony időjárási körülményeket, maximalizálva ezzel a hozamokat.
Az Agromag Kft. portfóliójából néhány kiváló hibridet szeretnék Önöknek bemutatni, melyek nemcsak kiemelkedő víz- és tápanyaghasznosítással rendelkeznek, hanem kiváló betegségellenállóságot és stabil termőképességet is nyújtanak.
Idén mutatkozik be a MAS 333T (FAO 380-400) hibridünk, amely rendkívül ígéretesnek bizonyul az előző évek kísérleti adatai alapján. Kimagasló az alkalmazkodó képessége a szélsőséges körülményekhez, így a csapadékhiányos évjáratokat is jól tolerálja. Erélyes kezdeti fejlődéssel rendelkezik, állományban homogén képet mutat. Kiváló ár-érték arányú hibrid. Törésre és dőlésre kevéssé hajlamos. Mind extenzív, mind intenzív körülmények között megállja a helyét.

A MAS 333T (FAO 380-400) telekgerendási bemutatósorban elért eredménye
A MAS 333T (FAO 380-400) telekgerendási bemutatósorban elért eredménye

Az új ARCADIO (FAO 380-400) hibridünk kiemelkedő tulajdonságokkal büszkélkedhet. Különleges termőhelyi és évjárati stabilitásával, valamint rendkívüli könnyű alkalmazkodóképességével megbízható választás. A szélsőséges viszonyokhoz való rugalmas alkalmazkodásával a termesztők számára ideális megoldást nyújt.

A növény szárszilárdsága kimagasló. Zöld száron érő típus, közepes növénymagassággal rendelkezik. Csövei impozánsan hosszúak és egyenletesen termékenyülnek végig.

A szemek elrendezése a csöveken sűrű, 18-20 sorban helyezkednek el, és soronként akár 35-38 szem is kifejlődhet. Fontos megjegyezni, hogy túl korai vetés esetén nem javasolt, az optimális időzítés pedig kulcsfontosságú a maximális hozam eléréséhez. Emellett érdemes kiemelni, hogy a növény dinamikusan adja le a vizet, ami tovább fokozza a termesztés hatékonyságát és eredményességét.

Az ARCADIO (FAO 380-400) fajszi bemutatósorban elért eredménye
Az ARCADIO (FAO 380-400) fajszi bemutatósorban elért eredménye

Kínálatunkban hosszú ideje elérhető hibridünk a Temes (FAO 380-400), amely évek óta folyamatosan bizonyítja megbízhatóságát. Kezdeti fejlődési erélye nagyon gyors. Szára és levélzete sokáig zöld, mely elősegíti a gyors vízleadást. A tenyészidőszakban bármikor bekövetkező szárazságot jól tűri. A legszélsőségesebb termesztési feltételekhez képes alkalmazkodni. A termelői megfigyelések alapján a versenytársakhoz képest többet terem a száraz évjáratokban, illetve a gyenge és rossz vízgazdálkodású talajokon bármely évjáratban. 2016-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Fejér megyében is stabil – 12t/ha-t is jóval meghaladó – termést produkált, bizonyítva azt, hogy minden körülmény között lehet rá számítani. 2017-ben is tovább remekelt, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megyében is több helyen 10 t/ha feletti termésátlagot ért el. 2018-ban is hozta a már megszokottnak mondható formáját, több kísérleti helyünkön is 11–12 tonnás termésátlagot produkált. 

Ahogyan fentebb már utaltam rá, kiemelt fontosságú a tápanyagok és víz hatékony felhasználásával rendelkező kukoricahibridek kiválasztása. Ebben tud Önöknek segítséget nyújtani a már több mint 30 éve a gazdák szolgálatában lévő Agromag Kft. Keresse bizalommal munkatársainkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.