KH Korsó

korai

Kétsoros, óriási terméspotenciállal rendelkező őszi takarmány/sörárpa.

Kétsoros, laza kalászokat nevelő, óriási terméspotenciállal rendelkező őszi takarmány/sörárpa. Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros sztenderd fajták átlagát. Állóképessége jó, osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma alacsony. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákéhoz.  Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló, télállósága közepes. A lisztharmattal szemben nem érzékeny. A száraz években rendkívül jó eredményeket ad, a legtöbb őszi árpát meghaladóan terem. Vírus-ellenállósága és évjárat-biztonsága az átlagnál lényegesen jobb. Több évjáratban eléri vagy meghaladja a KH Tas termésszintjét. Népszerűsége fokozatosan növekszik. 2015-ben megdöntötte az egy évvel korábban felállított kisparcellás kísérleti rekordot, Jászboldogházán 12,82 t/ha termést adott! 2017-ben a legnagyobb termésátlagot érte el az Agromag Kft. bemutató soraiban 9,61 t/ha-ral. Hektolitertömege: 64–66 kg (jó).

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT: 44–48 g).

KH Korsó ismertető letöltése

Vén Lajostulajdonos, Fibrilla Bt., Kecskemét
Kecskeméten a volt Törekvés Termelőszövetkezet területén, 600 ha szántón gazdálkodunk. Területeink minősége nagyon változatos; a gyenge homok- illetve humuszos vályogtalajok váltogatják egymást, az átlagos aranykorona érték 17. Ennek függvényében kell a vetésszerkezetet kialakítanunk. A gyengébb talajokra őszi árpát vetünk. Az őszi árpa fajták közül a kétsoros KH Korsó évek óta bizonyít. Termőképessége kiemelkedő, a rekordunk 8,5 t/ha volt. A fajta jól bokrosodik, megfelelő szárszilárdságú, betakarításkor nem pereg, a kalásza nem törik, így a betakarítás idejére nem érzékeny. A termése könnyen eladható, mivel osztályozottsága kiváló, hektoliter súlya kiemelkedő. Ebben az évben I. szaporítási fokot vetettünk, így kívánjuk biztosítani következő évi vetőmagigényünket.
Csanádi Lajosmezőgazdasági vállalkozó, Kiskunhalas
100 ha területen gazdálkodom. A KH Korsó kétsoros őszi árpát 3 éve termesztem. A legjobb eredményem 74 mázsa/ha termésem volt, 17 ha átlagában, de a 3 év átlagában is 50 mázsa/ha felett termett. Nagy biztonsággal termelhető; bokrosodási képessége optimális, betegségektől egy gombaölő kezeléssel megvédhető, nem érzékeny a késői betakarításra, nem pereg, kalásza nem törik.