KH Tas

korai

Hatsoros, kiváló bokrosodó- és termőképességű, modern árpafajta.

A minősítő kísérletekben éréscsoportjában a legnagyobb termést érte el 7% terméstöbbletet adva a sztenderdekhez képest. A legnépszerűbb magyar árpafajta, mivel minden évben a legjobbak között terem akár jó, akár rossz körülmények között. Szárszilárdsága jó, kalásza laza, félig felálló. Ezermagtömege viszonylag alacsony, de a kalászonkénti szemszáma kiemelkedő. Bokrosodó képessége szintén kiváló. Ha jól bokrosodik, akkor a kalász hossza csökken. Fagyállósága az egyik legjobbnak bizonyult. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Minden évjáratban megbízhatóan az egyik legnagyobb termőképességű kalászos az egész Kárpát-medencében. A romániai minősítő kísérletekben Aradon 9,38 t/ha-os eredménnyel 44%-kal termett többet, mint az összehasonlító fajta. Csehországban is sikerrel termesztik. 2012. és 2016. között több helyen adott üzemi körülmények között 8 t/ha-t meghaladó, sőt helyenként 9 t/ha-nál is nagyobb termést. 2017-ben Kompolton kisparcellás kísérletünkben 9,91 t/ha terméseredményt ért el. Telekgerendáson bemutatósorunkban 8,75 t/ha termésátlaggal takarítottuk be. Helmintospóriumra az átlagnál érzékenyebb, ezért nedves években a növényvédelmére oda kell figyelni, amit jelentős terméstöbblettel hálál meg. Hektolitertömege: 65–67 kg, igen magas.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT: 40–44 g).

 

Séhrocz Tiborfőagronómus, Tótkomlósi Agrár Zrt., Tótkomlós
Cégünk 5 éve termeszt Tas árpát, előtte az Amazon mellett tettük le a voksot, de szerettünk volna kipróbálni valami mást. Igaz, az Amazon 7 tonnás terméssel köszönt el tőlünk, de egyáltalán nem bántuk meg, hogy váltottunk. Évente 400 hektáron vetünk őszi árpát és vannak rosszabb adottságokkal rendelkező területeink is, ahol a Tas kiválóan alkalmazkodik a szerényebb talajadottságokhoz és környezeti tényezőkhöz. Azonban jó évben, jó termőterületen nem ritkán hozta a 7–8 tonnás termésátlagot is. Koraisága miatt remekül be tudjuk illeszteni a betakarítási időszakba. Jó termőképessége mellett a kiváló bokrosodóképességével és tálállóságával is meg vagyunk elégedve. Megfelelően csapadékos évben hektolitertömege is említésre méltó. Mindezeken felül költséghatékonyságból sem utolsó, hogy ezermagtömege alacsony, így a megfelelő tőszám eléréséhez kevesebb vetőmag szükséges, amely a bekerülési költségeket egyértelműen csökkenti.
Tóth Ádámügyvezető igazgató, Mezőker Kft., Békéscsaba
Az Agromagtól többféle vetőmagot szoktunk vásárolni, melyek közül kiemelném a KH Tas őszi árpát, amit kb. 5 éve termesztünk. Napraforgó után vetjük, október 10. környékén. Rövid a tenyészideje, ezzel a fajtával kezdődik az aratás, ami nagy segítség a betakarítás ütemezésében. 2011-ben 40 ha-on termeltünk Tast, melyen 8,9 tonna hektáronkénti hozamot értünk el. Jellemző rá a rengeteg közepes méretű kalász. Jó az osztályozottsága. Száraz időjárásban pozitív meglepetéseket okoz a mérlegelés után.