KH Tas

korai

Hatsoros, kiváló bokrosodó- és termőképességű, modern árpafajta.

A minősítő kísérletekben éréscsoportjában a legnagyobb termést érte el 7% terméstöbbletet adva a sztenderdekhez képest. A legnépszerűbb magyar árpafajta, mivel minden évben a legjobbak között terem akár jó, akár rossz körülmények között. Szárszilárdsága jó, kalásza laza, félig felálló. Ezermagtömege viszonylag alacsony, de a kalászonkénti szemszáma kiemelkedő. Bokrosodó képessége szintén kiváló. Ha jól bokrosodik, akkor a kalász hossza csökken. Fagyállósága az egyik legjobbnak bizonyult. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Minden évjáratban megbízhatóan az egyik legnagyobb termőképességű kalászos az egész Kárpát-medencében. A romániai minősítő kísérletekben Aradon 9,38 t/ha-os eredménnyel 44%-kal termett többet, mint az összehasonlító fajta. Csehországban is sikerrel termesztik. 2012. és 2016. között több helyen adott üzemi körülmények között 8 t/ha-t meghaladó, sőt helyenként 9 t/ha-nál is nagyobb termést. 2017-ben Kompolton kisparcellás kísérletünkben 9,91 t/ha terméseredményt ért el. Telekgerendáson bemutatósorunkban 8,75 t/ha termésátlaggal takarítottuk be. Helmintospóriumra az átlagnál érzékenyebb, ezért nedves években a növényvédelmére oda kell figyelni, amit jelentős terméstöbblettel hálál meg. Hektolitertömege: 65–67 kg, igen magas.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT: 40–44 g).

 

A KH Tas fajta kivezetésre kerül, utódja a KH Kárpátia. 

 

KH Tas ismertető letöltése

Deák Istvántulajdonos, Elléspart Kft., Csongrád
„Csongrádon és környékén gazdálkodom 1 100 ha-on, ebből a területből mintegy 1 000 ha a szántó. Repcét, napraforgót, búzát, árpát termesztek és a szarvasmarha állomány miatt 100 ha kaszálót művelek. Az Agromag Kft.-vel már a megalakulásuk óta megvan a kapcsolatom. Már évek óta dolgozom a KH Tas fajtával. Szinte minden évben kellemes meglepetést szokott okozni, mert lényegesen kevesebbet mutat magából, mint amilyen termés rejlik benne. Az idei évben is arattunk olyan táblát, ami nagyon rosszul nézett ki, a kedvezőtlen időjárás következtében le volt sárgulva. A legnagyobb meglepetésünkre majdnem elértük a 7 tonnás termésátlagot ezen a helyen. Nagyon kedvelem a Tast a koraisága miatt, én a környéken mindig az elsők közt kezdem az aratást és így egész jól széthúzható a munkacsúcs a fajta segítségével.”
Séhrocz Tiborfőagronómus, Tótkomlósi Agrár Zrt., Tótkomlós
Cégünk 5 éve termeszt Tas árpát, előtte az Amazon mellett tettük le a voksot, de szerettünk volna kipróbálni valami mást. Igaz, az Amazon 7 tonnás terméssel köszönt el tőlünk, de egyáltalán nem bántuk meg, hogy váltottunk. Évente 400 hektáron vetünk őszi árpát és vannak rosszabb adottságokkal rendelkező területeink is, ahol a Tas kiválóan alkalmazkodik a szerényebb talajadottságokhoz és környezeti tényezőkhöz. Azonban jó évben, jó termőterületen nem ritkán hozta a 7–8 tonnás termésátlagot is. Koraisága miatt remekül be tudjuk illeszteni a betakarítási időszakba. Jó termőképessége mellett a kiváló bokrosodóképességével és tálállóságával is meg vagyunk elégedve. Megfelelően csapadékos évben hektolitertömege is említésre méltó. Mindezeken felül költséghatékonyságból sem utolsó, hogy ezermagtömege alacsony, így a megfelelő tőszám eléréséhez kevesebb vetőmag szükséges, amely a bekerülési költségeket egyértelműen csökkenti.
Tóth Ádámügyvezető igazgató, Mezőker Kft., Békéscsaba
Az Agromagtól többféle vetőmagot szoktunk vásárolni, melyek közül kiemelném a KH Tas őszi árpát, amit kb. 5 éve termesztünk. Napraforgó után vetjük, október 10. környékén. Rövid a tenyészideje, ezzel a fajtával kezdődik az aratás, ami nagy segítség a betakarítás ütemezésében. 2011-ben 40 ha-on termeltünk Tast, melyen 8,9 tonna hektáronkénti hozamot értünk el. Jellemző rá a rengeteg közepes méretű kalász. Jó az osztályozottsága. Száraz időjárásban pozitív meglepetéseket okoz a mérlegelés után.