Babona az ígéretes gabona

Ne higgyen a babonáknak, vásárolja Babonánkat! Mivel jobb a Babona, mint a többi gabona? Remélem, hogy a cikk végére sikerül minél több olvasót meggyőznöm, hogy nem egy átlagos búzáról beszélek, és megéri a termelőknek kipróbálni ezt a fajtát. A hitelesség kedvéért egy mindenki számára elérhető kísérletsorozatot hívok segítségül, hogy megmutassam, létezik olyan fajta, amelynek a rendkívüli terméspotenciálja mellé megbízható malmi paraméterek társulnak.

A GOSZ-VSZT országos őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet immáron 11. alkalommal fogja a termelőket segíteni a választásban. A szervezők a kísérletben szereplő fajtaösszetételt évről-évre frissítik az alábbi szempontok alapján:

  • figyelembe veszik:
    • az újonnan regisztrált, és
    • az előző évben legnagyobb területen szaporított búzafajtákat,
  • a kísérletben benntartják az előző évből:
    • a 10 legnagyobb termésátlagot, és
    • a 10 legjobb minőséget adó fajtát.

A fajtaválasztás szempontjait olvasva érződik, hogy éveken keresztül csakis olyan búzák képesek bennmaradni a kísérletsorozatban, amelyek kiváló évjáratbiztonsággal termeszthetők. A kísérletben az elmúlt 10 évben 129 fajta vett részt. Mindössze 16 volt képes 6 vagy annál több alkalommal szerepelni a kísérletben. A Babona 7 éven keresztül volt jelen – már ezért is úgy gondolom, hogy egy remek gabona –, tulajdonképpen 129 fajtából sikerült a legkiválóbb 8 közé bekerülnie. Számos évben kiemelkedő eredményt produkált. 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban első lett a búzafajták között, csak egy gyenge beltartalmú hibridbúza termett többet nála. 2015-ben a legjobb minőségű kiemelkedő termésű fajta volt a GOSZ-VSZT kísérletekben. A 9 t/ha-t meghaladó termésűek közül az egyetlen, mely 30% fölötti sikért adott.

Az elmúlt 7 évben a Babona mellett folyamatosan szerepelt még 4 fajta, valamint ez idő alatt további 4 fajta hatszor vett részt a kísérletsorozatban. A nyolc – minimum hatszor szereplő – búza eredményeit összegezve a vizsgált évek átlagában elmondható, hogy a legkisebb termésátlag is meghaladta a 6,5 tonnát. Ehhez a fajtához tartozik a legjobb sikértartalom, ami majdnem eléri a 34%-ot. A legnagyobb termésátlagot produkáló fajta érte el a leggyengébb sikértartalmat, a termésátlaga 8,58 tonna, a sikértartalma 25,55% lett.

A Babona 7 év átlagában 8,16 tonna termésátlagot és 30,83%-os sikértartalmat ért el. Ennél a fajtánál a jól megszokott aranyszabály – kiemelkedő termésátlagú búzához, gyengébb sikértartalom társul, illetve fordítva – nem érvényesül olyan mértékben, mint a többi fajtánál. Másként fogalmazva: a nagy termés mellé az átlagosnál jobb minőség párosul (1. ábra).

1. ábra: A GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletekben 2011 és 2017 között minimum 6 alkalommal szereplő fajták termésátlaga és sikértartalma (forrás: GOSZ-VSZT, szerk.: szerző)

Mivel a kísérletsorozatnak az egyik alapelve az új, korszerű fajták támogatása, és a fenti szempontok szerinti fajtaválasztással pont ezek lettek kizárva, ezért a vizsgált időintervallumot csökkentve az utolsó 3 évre, figyelembe vehetők ezek a búzák is. Ebben az időszakban 21 fajta vett részt folyamatosan a kísérletben. A vizsgált három év átlagában csak az Agromag által képviselt fajtáknál – a Babonánál és a Weronkánál – volt tapasztalható olyan kiemelkedő teljesítmény, ami átlagon felüli terméseredményt és sikértartalmat eredményezett (2. ábra). A 2. grafikon I. szegmensében találhatók azok a fajták, amelyeknél az átlagon felüli termésátlag mellé átlagon aluli sikértartalom társul. A II. részben láthatók az átlagon felüli termésátlaggal és sikértartalommal rendelkező búzák. A III. szegmensben mindkét paraméterben átlagon alul teljesítő fajta látható. A IV. részben találhatók az átlagon felüli sikértartalommal és átlagon aluli termésátlaggal rendelkező búzák.

2. ábra: 2015 és 2017 között a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletben szereplő fajták termésátlaga és sikértartalma (forrás: GOSZ-VSZT, szerk.: szerző)

A fentiek alapján elmondható, hogy a Babona egy időálló búza, eredményei alapján kiemelkedik mind a kísérletben stabilan résztvevő, mind az új, korszerű fajták közül. Remélem sikerült bizonyítanom, hogy nem egy átlagos fajtáról van szó. Bízom benne, hogy a tisztelt Olvasó is így látja, és kedvet kapott a Babona termesztéséhez.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.