Nincs legjobb, ellenben van sok kitűnő fajta szójában. Mi alapján válasszak?

Az olaj- és fehérjenövények jelentősége az elmúlt három évben folyamatosan nőtt, ez a kimagasló, sosem látott terményáraknak és az időjárási körülményekhez viszonyított stabil hozamuknak köszönhető, ami nagy lökést adott a vetésterületek növekedésének. A szójabab vetésterülete, 8,6%-kal emelkedett a 2021-es szinthez képest, 2022-ben közel 69 ezer hektáron termesztették a magyar gazdák.

A gazdaságos szójatermesztés megfelelő szaktudást és alapos előkészületeket igényel. Mindenképp az igényeinknek és adottságainknak megfelelő fajta, valamint céljainkhoz igazodó technológia kiválasztása az elsődleges. Kardinális, hogy a kiválasztott fajta vetőmagját megbízható forrásból, fémzároltan szerezzük be, csak így garantált a magas biológiai értékű szaporítóanyag.

A piacon elérhető szójafajták száma évről-évre növekszik, 2010 óta közel duplázódott a szaporításban lévő fajták száma.

1. ábra: Szója fajták szaporításban Magyarországon 2010-2021 (forrás: NÉBIH)

 A bőség zavarában a sok kitűnő fajta közül nehéz a számunkra legmegfelelőbbet megtalálni, ezt segítve szeretnénk termelőink visszajelzése, valamint saját és független kísérletek alapján 2 fajtát figyelmükbe ajánlani, melyek stabil alapjai lehetnek a jövedelmező termesztésnek.

Az Agromag Kft. szója portfóliója az elmúlt években jelentős változáson ment át, a hagyományos szójafajtákat modern, a mai igényeknek megfelelő fajtákra cseréltük.

Sinfonia – középérésű szójafajta

Kedvező agronómiai tulajdonságokkal rendelkező modern fajta. Saját és független kísérletek alapján termőképessége a középérésűek között felveszi a versenyt a piacvezető fajtákkal. Átlag feletti terméspotenciálja nagyfokú évjáratstabilitással párosul, ennek köszönhetően a NÉBIH által lebonyolított fajtaregisztrációs kísérletekben standard fajta 2021 óta. Megnyerő küllemű szója, folyton növő szárán a levelek a vegetációs időszak során haragoszöld színűek, betegségek nem támadják. Nagyobb térállás esetén szárelágazások képzésére hajlamos. Magja nagy, lapított gömb formájú, köldöke fekete színű.

Annika – középérésű szójafajta

Kiemelkedő, 5 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkező fajta. Sinfoniához hasonló habitusú, azonban 2-3 nappal korábban betakarítható. Szára középmagas, dőlésre nem hajlamos, az alsó hüvelyek 18-22 cm magasságban helyezkednek el, így könnyen, veszteség nélkül takarítható be. Megfelelő körülmények között 14-16 hüvelyemeletet képez. Termése nagy szemű (EMT: 160-180 g), fekete köldökszínnel rendelkezik, pergésre nem hajlamos. Magasfokú stressztűrő és alkalmazkodóképessége miatt évjáratbiztonsága figyelemre méltó.

Javasolt az oltott vetőmag használata, még abban az esetben is, ha az adott területen korábban folyt szójatermesztés, így garantálható a megfelelő mennyiségű életképes gümőképző Rhizobium a gyökérzónában. Az Agromag Kft. által kínált szójavetőmag tételek natúr és oltott formában elérhetőek. Az előre oltott tételeket LiquiFix 120 oltóanyaggal kezeljük, mely igazoltan garantálja a megfelelő mennyiségű eletképes Rhizobium csíraszámot a vetőmag felszínén az oltást követő 90. napig.

A szójatermesztés kedvező hatással lesz a táblán következő kultúra jövedelmezőségére is, mivel a szója legtöbb kultúrának kiváló előveteménye, a gümők által megkötött nitrogén kedvező hatással van a talaj tápanyagegyensúlyára.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, lépjen kapcsolatba a helyileg illetékes területi képviselőnkkel, valamint látogasson el honlapunkra (www.agromag.hu), ahol elsőkézből értesülhet az akciókról, újdonságokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.