Piaci igényekre szabva

Piaci igényekre szabva

Ismét eljött az őszi kalászos vetőmagok beszerzési ideje. Minden évben felmerül a kérdés, hogy nagy termőképességű, jó minőségű vagy speciális szegmensből válasszon fajtát a termelő. Nagyon nehéz megmondani, hogy a következő évben melyik célcsoportból választott kalászost lesz a legjövedelmezőbb értékesíteni. Az biztos, hogy évek óta a nagy termőképességű kalászos fajták a legfelkapottabbak, de sok esetben érdemes másban is gondolkodni.

Az előre gondolkodóknak – Karmadur

Az idei év némileg gyengébben sikerült a tavalyinál, ha a durumbúza termésátlagokat nézzük. Továbbá az is nehezíti a durum sorsát, hogy az értékesítési árak sem úgy alakulnak, ahogy a gazdálkodók várnák. Azzal tudnám bíztatni a termelőket, hogy egy gyengébb év után várhatóan jobb következik. Főleg akkor, ha Karmadurt vet, mert ez a fajta a kiváló beltartalmi paraméterek mellett kiemelkedő terméspotenciállal is rendelkezik. Termelői visszajelzések alapján szemtermésének üvegessége sokkal jobb az átlagosnál. Sárga pigment tartalma magas, tésztaipari minősége rendkívül jó. Tavalyi évben a termésszintje meghaladta az őszi búzák termésátlagát, eszerint kiemelkedően tud teremni a durumbúzák között. Ezt tovább erősíti, hogy a kisparcellás kísérletekben már többször meghaladta a 10 tonnás termésátlagot is.

Ha már a nagy termőképességnél tartunk, akkor fejtsük meg, hogy mi a Lidka titka!

A Lidka egy kiemelkedően stabil termőképességgel rendelkező, középérésű őszi búzafajta. Békés megyében az elmúlt négy év bemutató sorainak terméseredményeit átlagolva az első helyen végzett 7,4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal (1. ábra). Remekül szokott szerepelni a Bács-Kiskun megyei bemutató sorokban is – szinte fej-fej melletti eredményekkel versengenek az NS 40S-sel. 2015-ben Jánoshalmán 10,7 t/ha; 2016-ban Felsőszentivánon 10,5 t/ha; Jánoshalmán 2017-ben 9,2 t/ha és 2018-ban 8,2 t/ha termésátlaggal takarították be. Érdekli, hogy mi a titka? Kiváló a bokrosodó képessége és az állóképessége, emellett kiemelkedően jó a tápanyag-hasznosító képessége is. Egyaránt jól tűri a száraz és csapadékos évjáratot és jó betegség-ellenállósággal rendelkezik.

1. ábra: Békés megyében megrendezett, az Agromag Kft. bemutató soraiban négy éven keresztül részt vett fajták termésátlagai (forrás: Agromag Kft.)

Laudis a kiegyensúlyozott

És, hogy miért kiegyensúlyozott? Mert kiváló egyensúlyt tart a termés – egészség – minőség tulajdonság együttesek között. A legtöbb évjáratban malmi/javitó minőséget ad, mindemellett a kategóriájában rendkívül jó termőképességgel rendelkezik és ezen felül még komplex betegség-ellenállóság jellemzi. Levélbetegségekkel szemben kitűnő ellenállóságot mutat, sárgarozsdára szinte tökéletes a rezisztenciája. Kalászbetegségekre sem kimondottan fogékony. Nagyon jó a bokrosodó képessége, ezért alacsony csíraszámmal vethető. Magasabb normával vetve, vagy intenzív körülmények között termesztve hajlamos a megnyúlásra, ezért morforegulátor használata indokolt. 2017-ben Jánoshalmán 8,36 t/ha termésátlagot produkált 35,4%-os sikértartalom mellett. 2019-ben Tiszaalpáron a tíz legnagyobb termésátlagot elérő fajta közül 14,2%-os nyersfehérje és 32,3%-os sikértartalommal a legjobb beltartalmi értékeket produkálta (2. ábra).

2. ábra: Tiszaalpáron a 10 legnagyobb termésátlagot elért fajta sikér és nyersfehérje tartalma (forrás: Agromag Kft., 2019)

Úgy gondolom, hogy bármelyik szegmens mellett teszi le a voksát, jó gazda módjára, a szakértelme legjavát nyújtva és ezeket a fajtákat használva, a siker érdekében megtette a lehető legtöbbet. Sikeres kalászos termesztést kíván az Agromag Kft.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.