Termeljen Temest, mert a termése tetemes

Termeljen Temest, mert a termése tetemes!

Minden évben komoly fejtörést okoz, hogy milyen fajta kukoricát, illetve milyen tenyészidejű hibridet vessünk, hogy a leggazdaságosabban tudjunk termelni. Számos tényezőt kellett mindig is figyelembe venni, de az elmúlt időszak ebben is próbára tette a termelőket. A gazdasági környezet jellemzően kiszámíthatatlan, és romló helyzete, a felvásárlási árak csökkenése, a klímaváltozás minden téren érezhető káros hatásai, az energia- és az inputanyag-árak növekedése mind-mind negatívan érintik a termelőket. Ha lenne olyan előrejelzés, ami akár csak megközelítőleg előrevetítené ezen tényezők alakulását, akkor a fajtaválasztás is sokkal egyszerűbb lenne, de természetesen ezeket előre kiszámítani nem lehetséges.

Azonban ilyen körülmények között is érdemes és kell is hangsúlyt fektetni a helyes tenyészidő megválasztására, mert ezáltal a termesztés kockázatát tudjuk csökkenteni!

Tapasztalataink szerint jelen körülmények között a FAO 350-420 közötti hibridek termeszthetőek Magyarországon a legnagyobb biztonsággal. Ez az az éréscsoport, ami időben elvetve a legnagyobb eséllyel kerüli el a virágzáskori nagy meleget, légköri aszályt és emellett egy jobb évben képes bőven 10 t/ha feletti termésre, mind emellett a legtöbb évjáratban szeptember végére, október elejére nagy biztonsággal szárítás nélkül betakaríthatóak. Azonban pont elég rövid a tenyészidő ahhoz is, hogy egy szárazabb, melegebb évben is hozzon a körülményekhez képest elfogadható termést.

Az Agromag Kft. ajánlata:  

Temes (FAO 370-380) Tenyészidejével kiváló választás. Kezdeti fejlődési erélye kimagasló. Sokáig zöld száron érik, így kiváló vízleadása van. Bármely talajtípuson vethető és száraz évjáratokban is átlag feletti termésre képes.

Tomasov (FAO 420-430) Kiváló alkalmazkodó és rendkívüli termőképességű hibrid. Középmagas, jó tápanyag- és vízfelhasználású hibrid.

Arcadio(FAO 380-390) Impozáns megjelenése mellett tenyészidejét meghazudtoló termésre képes. Stabilitása kimagasló.

 

Természetesen, ahol a termőterület adottságai (talaj minősége, öntözési lehetőség, jó vízgazdálkodású területek) lehetővé teszi, bátran lehet próbálkozni magasabb FAO 430-480-as kukoricákkal. Figyelembe kell vetni, hogy a hosszabb tenyészidő várhatóan magasabb betakarításkori szemnedvességgel is fog járni, magyarán szárítani biztos kell majd. Ellenben az a hosszabb tenyészidő lehetőséget ad, hogy a termés pár tonnával magasabb legyen, mint az előző érérscsoportban, de az extrém hőség és szárazság jobban megviselheti, mint a korábbi fajtákat.

Az Agromag Kft. ajánlata:

Kulak (FAO 430-440) Talajtípusra nem érzékeny, így gyengébb adottságú területen is kimagasló termést ad. Mélyre hatoló gyökérzete miatt kedvezőtlen évjáratban is kiválóan helytáll.

Mafate (FAO 440-450) Középmagas, nagy vegetatív tömeget adó, kimagasló termőképességű hibrid.

Akinom (FAO 470-480) Mind szemtermésben, mind siló felhasználásban az éréscsoportjának kiválósága.

 

Ugyanez a gondolatmenet fordítva is igaz. Vannak olyan termőterületek, ahol a gyenge adottságok miatt a FAO 300 elejei éréscsoportot érdemes vetni. Ezek a hibridek ugyan valószínűleg kevesebbre képesek termésben, de itt a minél gyorsabb betakarítás a cél, hogy utánuk időben megfelelő minőségű magágyat lehessen csinálni a kalászosok elé. Továbbá vannak olyan területek és évjáratok, ahol és amikor a későbbi hibridek sem tudnak többet teremni.

Az Agromag Kft. ajánlata:

Zombor(FAO 300-310) Gyors vízleadása mellett száraz évjáratban is stabil termésre képes.

Cenzus   – (FAO 310-320) Kiváló alkalmazkodóképessége mellé erős szárszilárdság párosul.

Shakira  – (FAO 320-340) Egészséges, gyors vízleadású hibrid.

 

Sokan fordultak hozzánk, hogy megkésett vetésnél (május-június eleje), vagy másodvetésként (júliusban) milyen hibridet válasszanak.

  • Megkésett vetésnél az idő előrehaladtával érdemes csökkenteni a FAO számot. Május elején is már érdemes FAO 400 alatti hibridet vetni, de május végén inkább a FAO 300-hoz kell közelíteni.
  • Másodvetésnél a legfontosabb kérdés, hogy milyen felhasználásra kerülne vetésre a kukorica. Amennyiben szemesnek vetnénk, akkor egy korai, de lófogú kukoricát érdemes vetni FAO 320-340, ugyanis a tenyészidő nem azonos a vízleadással! Egy lófogú kukorica jobb vízleadással rendelkezik, mint egy sima szemű kukorica, tehát egy FAO 300-as elejei lófogú szinte biztos, hogy hamarabb lesz betakarítható állapotban, mint egy FAO 250-es simaszemű. Ha silónak vetjük a kukoricát, akkor sem érdemes hosszabb tenyészidejű hibridet választani, mert a másodvetés alapjáraton is elég kockázattal jár.

Az Agromag Kft. ajánlata szemes felhasználásra megkésett vetésre:

            Shakira (FAO 320-340)

Az Agromag Kft. ajánlata szemes felhasználásra másodvetésre:

            Zombor (FAO 300-310)

            Cenzus (FAO 310-320)

Az Agromag Kft. ajánlata siló felhasználásra másodvetésre:

            Cenzus (FAO 310-320)

            Temes (FAO 370-380)

Minden termelőnek, aki a termést maximalizálni, emellett a kockázatot minimalizálni akarja az egyik legjobb választás a Temes, melynek termése tetemes!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.