Shakira

FAO 320-340

A korai éréscsoport elején érő hibrid. Jövedelmezőségének biztonsága kiemelkedő.

Kitűnő kezdeti fejlődésű, erős szárú, kiváló szárszilárdságú, középmagas, széles levelű hibrid. Hosszúkás csövei vannak, melyek általában 16 sorosak. Gyors vízleadású, ezért a korai betakaríthatóság tervezhető, így utána bármilyen őszi kalászos nagy biztonsággal vethető. Az éréscsoport végére jellemző termőképességgel és kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik. Ideális vízleadásának köszönhetően 2015-ben és 2016-ban nagyon sok helyen az őszi esők előtt sikerült betakarítani. 2017-ben és 2018-ban az Agromag Kft. bemutatósoraiban több helyen 11 t/ha feletti átlagtermést ért el. Megkésett vetéshez is felhasználható. Tőszámreakciója plasztikus: jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál. Vetőmagjának ár-érték aránya jó. Jövedelmezőségének biztonsága kiemelkedő. Hektolitersúlya: 77–79 kg.

Javasolt tőszám: termőhelytől függően 65 000 – 79 000 tő/ha.

Shakira ismertető letöltése

 

Kocsis LászlóFajsz
Fajszon, 193 ha saját területen gazdálkodok, emellett 200 ha integrált szántó területen szolgáltatást végzek. Területeim agyagos öntés talajok, közepes szervesanyag tartalommal és jónak mondható vízmegtartó képességgel. Az Agromag Kft Shakira hibridkukorica fajtáját -több évvel ezelőtt- a nálam beállított fajta összehasonlító kísérlet ben ismertem meg. A fajta sorban mutatott teljesítménye alapján, ígéretesnek láttam és azóta - minden évben - szerepel a köztermesztésben, s eddig nem okozott csalódást. Kiemelném rendkívül gyors kezdeti fejlődési erélyét valamint korai virágzását. Érés csoportjában rekord termésre képes.
Végváry Zoltánügyvezető igazgató, Munkácsy Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., Gyula
Aszályra hajlamos területen gazdálkodunk, ezt különösen kukorica és szója fajtaválasztásnál kell figyelembe vennünk. Évek óta termesztjük a Shakira fajtát a korai betakaríthatósága miatt az őszi búza előveteménynek szánt kukorica területeken. Minden évben kitűnt megbízhatóságával, stabil szárszilárdságával és jó vízleadó képességével. 2014-ben 40 ha-on 10,2 t/ha, 2015-ben 55 ha-on 7,2 t/ha termésátlagot értünk el.
Czingula Sándorgazdálkodó, Sakano Bt., Szikszó
A Hernád folyó és a Cserehát déli csücskének találkozásánál gazdálkodunk. Évente 100–120 hektáron termesztünk kukoricát, melynek 50%-án az Agromag által előállított és forgalmazott hibrideket termesztjük. A Shakira hibrid 2011-ben kísérleti sorban és nagy táblában is szerepelt. A kísérleti sornak a szakma szabályai szerint mindent megadtunk, gyommentesen tartottuk és háromszor kapott műtrágyát (vetéskor és a két sorközműveléskor), és a csapadék is optimális volt. A Shakira itt 13,86 t/ha termést adott 15,6%-os vízzel. Táblaméretben (50,2 ha) a Shakira 8,1 t/ha-t termett 16,1%-os nedvességgel, ami igazolja a hibrid létjogosultságát a térségünkben, különösen, ha a vetőmag ár-érték arányát is figyelembe vesszük.