Shakira

FAO 320-340

A korai éréscsoport elején érő hibrid. Jövedelmezőségének biztonsága kiemelkedő.

Kitűnő kezdeti fejlődésű, erős szárú, kiváló szárszilárdságú, középmagas, széles levelű hibrid. Hosszúkás csövei vannak, melyek általában 16 sorosak. Gyors vízleadású, ezért a korai betakaríthatóság tervezhető, így utána bármilyen őszi kalászos nagy biztonsággal vethető. Az éréscsoport végére jellemző termőképességgel és kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik. Ideális vízleadásának köszönhetően 2015-ben és 2016-ban nagyon sok helyen az őszi esők előtt sikerült betakarítani. 2017-ben és 2018-ban az Agromag Kft. bemutatósoraiban több helyen 11 t/ha feletti átlagtermést ért el. Megkésett vetéshez is felhasználható. Tőszámreakciója plasztikus: jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál. Vetőmagjának ár-érték aránya jó. Jövedelmezőségének biztonsága kiemelkedő. Hektolitersúlya: 77–79 kg.

Javasolt tőszám: termőhelytől függően 65 000 – 79 000 tő/ha.

Shakira ismertető letöltése

 

Végváry Zoltánügyvezető igazgató, Munkácsy Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., Gyula
Aszályra hajlamos területen gazdálkodunk, ezt különösen kukorica és szója fajtaválasztásnál kell figyelembe vennünk. Évek óta termesztjük a Shakira fajtát a korai betakaríthatósága miatt az őszi búza előveteménynek szánt kukorica területeken. Minden évben kitűnt megbízhatóságával, stabil szárszilárdságával és jó vízleadó képességével. 2014-ben 40 ha-on 10,2 t/ha, 2015-ben 55 ha-on 7,2 t/ha termésátlagot értünk el.
Czingula Sándorgazdálkodó, Sakano Bt., Szikszó
A Hernád folyó és a Cserehát déli csücskének találkozásánál gazdálkodunk. Évente 100–120 hektáron termesztünk kukoricát, melynek 50%-án az Agromag által előállított és forgalmazott hibrideket termesztjük. A Shakira hibrid 2011-ben kísérleti sorban és nagy táblában is szerepelt. A kísérleti sornak a szakma szabályai szerint mindent megadtunk, gyommentesen tartottuk és háromszor kapott műtrágyát (vetéskor és a két sorközműveléskor), és a csapadék is optimális volt. A Shakira itt 13,86 t/ha termést adott 15,6%-os vízzel. Táblaméretben (50,2 ha) a Shakira 8,1 t/ha-t termett 16,1%-os nedvességgel, ami igazolja a hibrid létjogosultságát a térségünkben, különösen, ha a vetőmag ár-érték arányát is figyelembe vesszük.