Vetőmag termeltetés

Kukorica

Évente eltérő mértékben kukorica vetőmag előállításra van lehetőségünk. Termelői körünk nagyjából rendelkezésre áll. Új termelőkkel való szerződésre csak akkor van lehetőségünk, ha:

• öntözhető, izolálható területtel rendelkeznek

• van vetőmag előállítási tapasztalatuk

• egyéb területeikre vásárolnak tőlünk kukorica vetőmagot

Napraforgó

Cégünk Európa egyik legnagyobb napraforgóvetőmag-előállítója, termeltetője. Megalakulásunk óta állítunk elő vetőmagot jelentős magyar és nemzetközi vállalatok számára. Az általunk termeltetett mennyiség az elmúlt években fokozatosan növekedett. Vetőmagüzemünkben kimagasló színvonalú feldolgozás történik. Büszkék vagyunk rá, hogy termelő partnereinkkel együttműködve nemzetközi szinten is jelentős eredményeket tudunk elérni.

A napraforgó-vetőmag termeltetés az Agromag egyik legfontosabb tevékenysége. Akik már megpróbáltak megfelelően izolált területet keresni a jelenlegi birtokrendszerben, azok tudják, hogy ez egyáltalán nem könnyű feladat. Azonkívül egyéb emberi-technikai-szakmai feltételeknek is meg kell felelni. Munkánk legnagyobb elismerése, hogy évről évre felkeresnek minket a legjobb fajták tulajdonosai és megbíznak azzal, hogy állítsunk nekik elő vetőmagot. Az Agromag fennállása óta az alábbi cégeknek állítottunk elő napraforgó vetőmagot: Asgrow, Gabonatermesztési Kutatóintézet, Cargill, Van der Have, Interstate, Agrigenetics, Sigco Research, Mycogen, Novartis Seeds, Cereol Növényolajipari Rt., Újvidéki Kutatóintézet, Maisadour Semences, Advanta, Limagrain, Syngenta Seeds. Kiváló minőség elérésének az alapja a napraforgó-vetőmagra specializálódott vetőmag üzemünk Telekgerendáson.

Továbbá szívesen kötünk napraforgóvetőmag-előállítási szerződést Önnel, ha:

• gazdálkodását igényesen, magas szinten végzi

• másik napraforgótól az előírt izolációs távolságot biztosítani tudja

• idegeneléshez és virágszelekcióhoz munkaerőt tud biztosítani

• szeretne egy büszke és elégedett vetőmag-előállító csapathoz tartozni

Durum búza

KARMADUR: kitűnő termőképességű, jó beltartalmi mutatókkal rendelkező, kiváló télállóságú durum búza.

Őszi búza

Őszi búza vetőmagot kétféle konstrukcióban termeltetünk. Vetőmagüzemünk környékén a partnereinktől átvesszük az általunk termeltetett fajták vetőmagját, majd azt feldolgozzuk és értékesítjük. Az ország nagyobb részén visszavásárlásos termeltetési szerződést nem kötünk, fajtáinkat licencdíjas termeltetés keretein belül értékesítjük. Az ország bármely részén keresünk olyan vetőmag előállító partnereket, akik saját kockázatukra állítanának elő vetőmagot az általunk képviselt fajtákból, és azok felhasználása illetve értékesítése után fajtahasználati díjat fizetnének.

Az alábbi fajták termelésére van jelenleg lehetőség:

A) Kiemelkedő termésűek

BABONA: stabilan kiemelkedő termőképességű, tar kenyérbúza, jó bokrosodó képességgel, kitűnő vörösrozsda- és sárgarozsda-ellenállósággal és nagyfokú termőhelyi és évjárati alkalmazkodóképességgel. A GOSZ-VSZT kísérletek legstabilabb teljesítményű, kiemelkedő termésű malmi búzája: 4 évből háromszor 2. lett, malmi minőségben. Babona a sokat termő gabona.

NS OBALA: kiváló télállóságának és szárazságtűrésének köszönhetően jó a termésbiztonsága. Az átlagnál kevésbé érzékeny a termőhelyre, ezért a gyenge és a jó talajokon egyaránt sikerrel termeszthető. Intenzív körülmények között rendkívüli terméseredményekre képes.

NS 40S: száraz és nedves évben is kiemelkedő termésű, korai, szálkás búza azoknak, akik a legjobb termést akarják elérni a környéken.

STEFFI: nagyon jó az alkalmazkodó képessége az eltérő talajtípusokhoz és időjáráshoz, a hozamok szezonális ingadozása is minimális. A jó előveteményt és a jó kultúrállapotú talajt remek terméseredménnyel hálálja meg.

ANTILLE: jó bokrosodási képességgel rendelkező, közepes magasságú, jó szárszilárdságú szálkás búza. Kiemelkedő ellenállóságot mutat a lisztharmat, a vörösrozsda és a szeptória ellen. 

LIDKA: stabilan kiemelkedő termőképességű, jól alkalmazkodó, szép kinézetű, tar kenyérbúza, sok 8-9 t/ha-os eredménnyel.

WERONKA: 28–30% sikértartalmú, magas, tar, középérésű malmi búza, rendkívül jó termő- és alkalmazkodóképességgel.

VALÉR: 27–29% sikértartalmú, 320–380 esésszámú, kimondottan jó termőképességű, korai, tar malmi búza, rendkívül jó alkalmazkodóképességgel, jó fuzáriumellenállósággal.

B) Tipikus malmi búzák

FEDERER: kiemelkedő termőképességű, kimondottan késői, 30% fölötti sikértartalmú, tar malmi búza, óriási kalászokkal.

GORDIUS: szárazságot és nedvességet egyaránt elviselő, kiváló betegségellenállósággal rendelkező, keményszemű, magas növésű, hosszú szálkás kalászt hozó, középérésű búza, 30–34% sikértartalommal.

LAUDIS: A legtöbb évjáratban jó-javító minőséget adó, igen jó termőképességű fajta. Levélbetegségekkel szemben kitűnő ellenállóságot mutat, sárgarozsdára szinte tökéletes a rezisztenciája.

Őszi árpa

Kétsoros őszi árpák

AMAZON: közepes magasságú, jó termő- és alkalmazkodóképességű, igen korai fajta.

KH KORSÓ: korai, laza kalászokat nevelő, kiemelkedő szárazságtűrésű és minőségű őszi sörárpa.

EGER: jó termő- és alkalmazkodóképességű fajta. Gyenge és jó talajokon egyaránt termelhető.

Hatsoros őszi árpák

KH TAS: igen korai, kiváló bokrosodó- és termőképességű, sok 8 tonna feletti terméseredménnyel rendelkező, modern árpafajta, mely rekordtermésekre képes, kitűnő a télállósága és a szárazságtűrése.

KH ANATÓLIA: igen korai, a legkitűnőbb szárazságtűrésű őszi árpa, közepes és gyenge termőhelyekre.

KH RUDOLF: rövid tenyészidejű, az átlagosnál alacsonyabb szárral, jó alkalmazkodó képességgel és remek télállósággal rendelkező fajta.

PATINA: kiemelkedő termőképességű, nagyon megbízható, látványos, magas, hatsoros árpa.

KH KÁRPÁTIA: kiemelkedő termőképességű KH Tas utód.

FAKTOR: kiemelkedő termőképességű, extenzív területeken is sikeresen termelhető, középérésű hatsoros árpa.

Tavaszi búza

JARISSA: ökostabil, plasztikus búza, mely Törökországtól Lettországig jó eredményeket mutat. Kiváló állóképességű, 95 cm körüli magasságú, szálkás fajta. 

Tavaszi árpa

ODYSSEY:  az egyik legjobb termőképességű sörárpa Európában. Malátázási tulajdonságai eltérő ökológiai és termesztési feltételek mellet is elfogadhatók.

BOJOS: az egyik legjobb termőképességű tavaszi árpa, a cseh sör alapanyaga.

Tritikálé

ODISEJ: igen korai, nagy termőképességű tritikálé.

TATRA: magas növésű, kiemelkedő termésű és betegségellenállóságú tritikálé.

Szója

Az általunk termelt és forgalmazott szója fajták nagy termőképességgel és jó évjáratbiztonsággal rendelkeznek. Többnyire saját magunk értékesítjük, de lehetőség van korlátozott mértékben és csak bizonyos régiókban licencdíj elszámoláson alapuló szaporításra is. Fajtáink a következők:

• PRESTOPRO: igen korai és korai éréscsoport határán érő, középmagas fajta. Szára elágazásra hajlamos. Magja kifejezetten nagy méretű. Koraisága ellenére a középérésű fajták termésszintjén produkál. Felhasználható étkezési célra és takarmánynak is.

• EMA: szára középmagas, többszörösen elágazik, szárszilárdsága kiváló. Terméspotenciálja igen magas, kedvező körülmények között 5 t/ha-t meghaladó termésre képes. Takarmányozási célra kiváló.

• SEKA: indeterminált növekedésű fajta. A piacvezetőkkel azonos termésátlagra képes némileg korábbi éréssel. Takarmányozási és étkezési célra egyaránt hasznosítható.

• BORBÁLA: étkezési célra kiváló, ezért a kíméletes, gondos betakarítás meghatározza értékét. Kiegyensúlyozott, kiemelkedő termésre képes.

• IKA: könnyen és alacsony veszteséggel takarítható be. Nem tipikus szójatermesztő régiókban is jelentős vetésterülettel bír. Középérésű szója, mely takarmányozási és étkezési célra is alkalmas.

• TERRAPRO: kiváló az állóképessége és jó a stressztűrő képessége. Kiemelkedő termőképességű fajta, mely takarmányozási célra hasznosítható.

Kender

A világ legjobb rostkender fajtái sokféle hasznosítási lehetőséggel: KC Zuzana, Antal, Fibrol, KC Dóra, KC Virtus, Kompolti, Kompolti hibrid TC, Monoica, Tiborszállási, Tisza. A magyar kendervetőmag iránti nemzetközi igényt jelenleg nem tudjuk teljes mértékben kielégíteni. Ennek előállításához keresünk vállalkozó gazdákat, a gépi technológia kiforratlansága miatt elsősorban kézi betakarítással. Ez kis ráfordítással, de nagy munkaerő igénnyel bíró termesztést jelent.