Modern árpák

A kiváló hazai adottságok mellett sikeresen termeszthetőek az őszi árpák, amit az országban megtalálható széles palettájú fajtaválaszték is bizonyít. Még mindig az a bevált gyakorlat Magyarországon, hogy gyengébb minőségű talajokra, inkább extenzív körülmények közé kerülnek az árpák. Pedig lenne létjogosultsága a jó búzatermő területeken is a fajnak, mert megfelelő technológia mellett, egy jól megválasztott fajtával, akár gazdaságosabban is termeszthető, mint az őszi búza. Az őszi árpa esetében a termőképesség a leglényegesebb szempont a fajtaválasztás során. A kiemelkedő termőképesség mellett vannak olyan jelentős tulajdonságok, amelyek elősegítik a sikeres termesztést. Véleményem szerint, a mai termesztési gyakorlatot leginkább kiszolgáló tulajdonság együttesek a modern árpafajták legfőbb ismérvei.

A különböző termesztési célokhoz széles körű, modern, gazdaságosan termeszthető fajtákat találunk az Agromag Kft. kínálatában. Nagyobb részük a korai éréscsoportba tartozik és rendkívül jó az alkalmazkodó képességük, ezért szinte minden fajta jól beilleszthető mind az extenzív, mind az intenzív technológiájú gazdaságokba. Kedvező talajadottságok mellett és intenzív körülmények között célszerű morforegulátort és/vagy szárszilárdítót alkalmazni a fajták használata során.

A korai KH Kárpátia, Patina és KH Tas takarmányárpák az értékesebb termőterületeken a 10 t/ha termésátlagot is átlépik. A KH Kárpátia és a Patina a termőképességük mellett a kiváló beltartalmi paramétereikkel emelkednek ki a magyarországi szortimentből. Erről igazán jól tanúskodik az idei, dalmandi őszi árpa fajtakísérlet is (1. ábra). Mindkét fajta hektáronkénti 9 tonna feletti termésátlaggal a 10 fajtatulajdonos 23 fajtájból álló mezőny elején végzett, mindemellett a Patina 66,4 kg-os, a KH Kárpátia 68,2 kg-os hektolitersúlyával, és a Patina 13,1 % nyersfehérje tartalmával kiemelkedett a kísérletben szereplő fajták közül. A KH Kárpátia és a Patina is korán kalászolnak, ezzel növelve a termésbiztonságot. Kiemelkedően jó a szárazságtűrésük és a télállóságuk, amely hozzájárul mindkettőjük sikeres termesztéséhez.

1. ábra: A 2019-es dalmandi fajtakísérlet 5 legnagyobb termésátlaga és a kísérleti átlag, valamint a hozzájuk tartozó, az értékesítés során mostanában kiemelt jelentőséggel bíró hektolitersúlyok (forrás: Agromag Kft.)

A tiszaalpári bemutató sorban a KH Kárpátiával egyetemben a KH Tas is megmutatta a benne rejlő terméspotenciált (2. ábra). Annak ellenére, hogy a KH Tas „nem mai gyerek” kimondottan modern fajtaként jellemezném, mert nagyon gyorsan alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez. Például, ha az őszi időjárás a bokrosodás számára kedvezőtlenül alakul és a legtöbb piacon lévő fajtától már nem várhatunk a reményeinknek megfelelő termést, akkor a KH Tas kevesebb kalászt fejleszt, de megfelelően megnöveli azt, ezzel biztosítva az elvárt termésszintet.

2. ábra: A tiszaalpári bemutató sorban az 5 legnagyobb termésátlagot elérő fajta (forrás: Agromag Kft.)

A középérésű Faktor habitusából adódóan inkább a költségtakarékosabb, extenzív területekre javasolható, amit az Agromag Kft. 2019-es kisparcellás fajtakísérlete is alátámaszt. Rendszerint ott is magabiztosan teljesít a Faktor, ahol a többi fajtán már kifognak a termesztési körülmények. Ez a 3. ábrán feltüntetett, a 2019-es évben a legnagyobb és a legkisebb kísérleti átlagot elérő helyszíneken lévő fajták termésátlagainak megoszlásából is látható. A Faktornak mindemellett kiváló a télállósága és szárazságtűrése, rendkívül jó takarmányárpa.

3. ábra: Agromag Kft. legnagyobb és leggyengébb kísérleti átlaggal rendelkező kisparcellás kísérleti helyszíneinek eredményei (forrás: Agromag Kft.)

Úgy gondolom, hogy a termésátlag mellett akármelyik másik szempontot előtérbe helyezve választ a Termelő, érdemes a portfóliónkban szereplő kiválóságok között szemezgetni, mert ezek közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres árpatermesztést kíván az Agromag Kft.

FCsT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.