Albit eredmények

Albit eredmények

Növényeinknek a termesztés során rendkívül sok akadályt kell legyőzniük, amíg eljutnak a betakarításig. Először ki kell kelniük, majd fejlődésük során meg kell küzdeniük a száraz, vagy nedves időjárással, sokszor a tavaszi faggyal, a növényvédelmi kezelések által okozta stresszel és még sorolhatnánk. A terméscsökkentő tényezők csökkentésére szívesen használna egy természetes összetevőket tartalmazó antidótumot, aminek a használata a növényvédelmi eljárások alkalmazásával egy menetben kijuttatható és még a talajéletre is kedvező hatással van? Akkor önnek az ALBIT-ra van szüksége!

Mi az ALBIT? Az ALBIT hatóanyaga egy természetes biopolimer poli-β-hidroxi-butirát (PHB), amelyet a talajban hasznos baktériumokból (Bacillus megaterium és Pseudomonas aureofaciens ) állítanak elő. A természetes környezetben ezek a baktériumok a növény gyökerein laknak, serkentik a gyökér növekedését, megvédik a növényeket a betegségektől és a környezeti stressztől. A készítmény tartalmaz még egy sor olyan anyagot is, amelyek erősítik és stabilizálják a PHB hatását: magnézium-szulfát, dikálium-foszfát, kálium-nitrát, karbamid és tűlevelű kivonat. Az ALBIT nem tartalmaz élő mikroorganizmusokat, ami eltarthatóságát, aktivitását stabilabbá teszi.

Az ALBIT

Hogyan működik? A vetőmagok kezelése során (csávázószerekkel együtt alkalmazható) az ALBIT-tal kezelt magok kelése egyöntetűbb, a növények gyökérzete dúsabb lesz, több oldalelágazást tartalmaz és a fiatal növény jobban átvészeli a telet, tavaszi vetésnél a tavaszi hidegsokkot. Ha nem tudunk ALBIT-tal csávázni, és van lehetőség folyékony starter kijuttatására, akkor az ALBIT 300 ml/ha dózisa helyettesíti az ALBIT-os csávázást, továbbá serkenti a talajélet beindulását, a talaj számára kedvező mikroorganizmusok elszaporodását segíti.

Levélen történő hatás, gyomirtással, egyéb növényvédelmi kezelésekkel egymenetben történő kijuttatás esetén, a PHB kölcsönhatásba lép a növény felszínén elhelyezkedő NADPH-oxidáz receptorokkal. Ez a folyamat kiváltja a növényi antioxidáns enzimek teljes komplexének expresszióját, mely eredményeként a növényi sejtek összes antioxidáns kapacitása 1,4–3,6-szorosára nő. A növényi sejtekben az antioxidáns enzimek megnövekedett szintje az aszkorbinsav és a klorofill tartalmának növekedéséhez vezet (akár 100% -os növekedés a kontrollhoz képest). Ezáltal a fitotoxikus stresszt, rovarkártevők által okozott sebzéseket a növény gyorsabban kiheveri, hamarabb regenerálódik. Mindezt úgy, hogy a növényvédőszerek hatékonysága nem csökken, sőt akár kevesebb növényvédőszer dózis is elegendő (fungicid esetében). Aszály esetén az ALBIT hatására (búzánál) a növények vízvisszatartó képessége 4-28%-kal, a levelek víztartalma 7-10%-kal, a hőellenállás 18-60%-kal nőtt, a transpirációs intenzitása pedig 31-66%-kal csökkent.

Az ALBIT talajon keresztüli hatással is rendelkezik. Ennek egyik oka a megnövekedett gyökértömeg és oldalhajtások száma, és a gyökérbetegségekkel szembeni ellenállóság növekedése. A másik ok, pedig az, hogy az ALBIT képes serkenti a talaj hasznos mikroorganizmusainak működését. Az ALBIT használatával a kijuttatott műtrágya jobban hasznosul, azonos termés eléréséhez kevesebb műtrágya is elegendő.

  • Az ALBIT univerzális biotechnológiai termék, mely pozitív hatást gyakorol a termesztett, hajtatott kultúrákban, ezt 60 növényen elvégzett 500 kísérlet támasztotta alá
  • Hagyományos növényvédőszerekkel és műtrágyákkal együtt tankkeverékben kijuttatható. Az ALBIT csökkenti a kemikáliák okozta stresszt, műtrágyák okozta perzselést. Az ALBIT a herbicidekkel együtt történő kijuttatása átlagosan 16 %-kal növeli a hozamot a tiszta herbicid kezeléshez képest
  • Az ALBIT 10-60% -kal növeli a növények szárazság- és hőállóságát
  • Az ALBIT javítja a termés minőségét (a gluténtartalom a búzában, az olaj a repcemagban), csökkenti a egyes mikotoxinok szennyezését
  • Az immunizálás természetes mechanizmusai révén az Albit sokkal ellenállóbbá teszi a növényeket a betegségekkel szemben. Javítja a fungicidek hatását és a műtrágyák hasznosulását
  • Alacsony ár, megbízhatóság, állandó eredményeket nyújt évről évre, különböző időjárási és talajviszonyok mellett, különféle növényeken.
  • Nem mérgező: Nincs káros emberi, állati vagy környezeti hatás (8-szor kevésbé mérgező, mint az étkezési só).
  • Az Albit több mint 20 éve sikeresen használják a gazdák 25 országban, Németországtól és Svájctól kezdve Kínáig, Dél-Koreáig és Ausztráliáig, Csehországban 300 000 ha-on.
  • Az Albit nagyon kompakt (1 liter kb. 25 hektár kezelésére szolgál). Könnyen használható, folyékony termék. Felhasználhatósági idő 3 év.

Albit növényfajonkénti felhasználás

 

Albit alkalmazása őszi/tavaszi búzában

Őszi/Tavaszi búza: csávázás 40ml/t mennyiséggel, gombaölő csávázószerrel együtt felvinni, itt a csávázószer nem befolyásolja az ALBIT hatékonyságát pár hónapig. Ha már csávázott vetőmagot akarunk kezelni ALBIT-tal, akkor azt 24 órán belül el kell vetni, a megfelelő hatás érdekében. Az ALBIT-al történő csávázás 5-7%-al javítja a magok csírázását és akár 10%-al növeli az áttelelő növények számát, növeli a gyökértömeget, a gyökérzet hosszát, enyhe ősz, tél esetében növeli a gombabetegségekkel szembeni állóképességet.

A legjobb hatás elérése érdekében kétszeri lombkezelés ajánlott. Az első kezelést a bokrosodás eleje és vége közötti időpontra időzítsük (BBCH 20-40). Ez lehet a tavaszi gyomirtással egy menetben, vagy az első gombavédelem alkalmával, az ajánlott dózis 40ml/ha.

A második kezelést kalászhányás kezdete, virágzás vége közötti időtartamra időzítsük (BBCH 50-70), kalászvédelemmel egy menetben. A második kezelés 20-30 %-al növeli az első kezelés hatékonyságát. Az ALBIT-os kezelés hatására növekszik a kalásztengely hossza, nő az ezermag tömege, nő a fehérje és sikértartalom. Aszályos körülmények között a növények aszálytűrő képessége 10-60 %-al nő.

  

Albit alkalmazása árpában

Árpa: alkalmazása hasonlóan mint a búzánál. Vetőmag csávázása és lombkezelés bokrosodás végéig (BBCH 20-40), második kezelés zászlóslevél kiterülésétől virágzás végéig (BBCH 40-70). Sörárpa termesztés során a vetőmag csávázása és az első kezelés ajánlott a fehérjetartalom lehetséges növekedése miatt. Ilyen irányú kísérleteket nem végeztek, de a búzánál tapasztalható fehérjetartalom növekedés miatt nem ajánlott a második lombkezelés. Sörárpa termesztésnél az erős, jól fejlett állomány az optimális tápanyaggazdálkodás mellett megfelelő fehérjetartalommal és termésszinttel szokott párosulni.

 

Albit alkalmazása őszi káposztarepcében

Őszi káposztarepce: vetőmag csávázás ajánlott dózisa 50-60 ml/t és két lombkezelés. A csávázás hatására erősebb gyökérképződés és oldalhajtás növekedés, valamint egyenletesebb kelés volt tapasztalható. Az első kezelést lehetőleg ősszel, regulátorozással egy menetben vagy kora tavasszal a szárbaindulás kezdetéig (BBCH 20-45). A második kezelést a rejtett bimbós állapot és 50%-os virágzás közé tervezzük (BBCH 50-65). Amennyiben egy kezelést tervezünk, úgy az első kezelést tavasszal 50ml/ha dózissal végezzük el. Az ALBIT fungiciddel, inszekticiddel tankkeverékben kijuttatható. Az ALBIT használatával 10% körüli hozamnövekedést lehet elérni, növeli az olajtartalmat, ezermagtömeget és a becők számát.

  

Albit alkalmazása napraforgóban

Napraforgó: napraforgónál a csávázáshoz 200 ml/t mennyiség ajánlott, az előírt dózist 500 ml/t-ig lehet növelni, amennyiben indokolt. A kezelt vetőmagok nagyobb gyökeret növesztenek és egyenletesen kelnek. Lombkezelés során poszt gyomírtásnál tankeverékkel egymenetben tervezzük az első kijuttatást. A második kezelést csillagbimbós állapottól virágzás elejéig juttassuk ki  (BBCH 50-65)

  

Albit alkalmazása kukoricában

Kukorica: vetőmag csávázása 100 ml/t dózissal, amennyiben ez nem megoldható, akkor helyettesítheti vetéssel egy menetben sorba juttatva 200 ml/ha dózissal. Az első kezelést a kukorica a kukorica 3-6 leveles állapotában ajánlott kijuttatni 40 ml/ha dózissal (BBCH 13-16). A második kezelés címerhányástól a virágzásig  juttassuk ki 40 ml/ha dózissal. Kukoricánál fontos megjegyezni, hogy siló hasznosításnál a zöldtömeg növekedése meghaladja a 10 %-t. A poszt gyomirtásnál használt 1 kezelés is jelentős termésnövekedést tud produkálni a kukoricánál.

 

  

Albit alkalmazása szójában

Szója: vetőmag csávázásának lehetősége nagyon fontos lehet a szója kezdeti gyors fejlődéének megsegítésére és az egyenletes állomány kialakulásához, az ajánlott dózis 50 ml/t. A szója oltásánál az ALBIT keverhető az oltóanyaggal ami szignifikáns termésnövekedést adott a kísérletekben, ebben az esetbe a dózist 60-80 ml/t-ra kell emelni.

Az ALBIT kezelés hatására nem csak a gyökérzet erőteljesebb növekedése volt megfigyelhető, hanem a gümők, hüvelyek számának növekedése is.

  

A lombkezelést 40-50 ml/ha dózissal 2-3 valódi leveles állapotban (ВВСН 12-13), vagy a bimbófejlődési szakaszban (ВBCH 50-60) kell elvégezni. A csak gyomirtással egy menetben kijuttatott ALBIT-os kezeléssel   is 5% termésnövekedést és 1 % fehérjetartalom növekedést értek el osztrák nagyparcellás kísérletben.

Albit alkalmazása cukorrépában

Cukorrépa: A vetőmag csávázása a cukorrépánál is kedvező eredményeket adott, dózis 100 ml/t.

Cukorrépa esetében a lombkezeléssel is jelentős eredményeket tudunk elérni. Az ALBIT-ot 5-6 valódi levélnél kel kijuttatni 40ml/ha dózisban (BBCH 35), a következő kezelést 10-20 nap elteltével kell megismételni. Az ALBIT alkalmazás az említett időszak előtt és után nem tudta elérni a kívánt hatást. Az ALBIT-ot a cukorrépa herbicidekkel, inszekticidekkel és fungicidekkel végzett ütemezett kezelésével együtt kell alkalmazni. Kémiai peszticidekkel kombinálva az ALBIT hatékonysága jelentősen nő, mivel ebben az esetben az ALBIT nemcsak biostimulátorként és immunizálószerként, hanem antidotumként is működik (enyhíti a peszticidek cukorrépára gyakorolt ​​stressz hatását). Az ALBIT-os kezelés növeli a cukorrépa termésmennyiségét és cukortartalmát.

Albit alkalmazása burgonyában

Burgonya: a burgonyán végzett kísérleteknél is a vetőgumó csávázása és a kétszeri lombkezelés hozza a legjobb eredményt. Csávázás ajánlott dózisa 100 ml/t. Az első lombkezelést a sorzáródás kezdetétől a virágzás kezdetéig kell kijuttatni 50 ml/ha dózissal, majd ezt követően 10-15 nap elteltével kell megismételni. Az első kezelés időpontjánál vegyük figyelembe, hogy a második kezelés ne a virágzás időszakára essen. A burgonyánál a termésnövekedés mellett a gumószám növekedése volt megfigyelhető. A burgonya esetében is növényvédelmi kezelésekkel egy menetben juttassuk ki az ALBIT-ot.

Albit alkalmazása hajtatott kultúráknál

Zöldség növények, hajtatott kultúrák: általánosságban elmondható, hogy a vetőmagok csávázása, -vagy vetés előtti áztatása- ALBIT-os oldatban a szokásos kedvező tulajdonságokat hozza, mint az előbb említett növénykultúráknál. Az első kezelést 2-3 valódi leveles állapotban kell elvégezni 30 ml/ha dózissal és ezt követően kell 10-15 nappal kijuttatni a második kezelést, virágzást követően semleges a kijuttatás hatása. Az ALBIT-ot használhatjuk öntözéshez is, itt 1ml/10l mennyiséggel kell számolni. A zöldségnövényeknél a kezelés hatására nőtt a C-vitamin és csökkent a nitrát tartalom a növényekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.