Budapesten tanácskozott az Euroseeds és a Vetőmag Szövetség

Budapestre látogatott április 27-28-án az Euroseeds, a páneurópai növénynemesítési és vetőmagtermelési ágazat uniós szintű szervezete a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács meghívására.

Szó esett az Európai Unió vetőmagjogi-szabályozással kapcsolatos tervekről is

A két szövetség Olaj- és Rostnövény Szekciójának tagjai az első napra tervezett szakmai megbeszélésen a magyarországi vetőmagágazat bemutatásától az európai fehérjenövény-termesztés ösztönzésén át a vetőmag-forgalmazási szabályokig a legfrissebb témák széles skáláját vitatták meg.

Megtárgyalták az Európai Unió vetőmagjogi-szabályozással kapcsolatos terveit és legújabb fejleményeit. Az Euroseeds elnökségi tagja, Christoph Herrlinger külön köszönetet mondott Mátrai Tibornak, a Vetőmag Szövetség alelnökének (Agromag Kft.), a támogató Rapool Hungária Kft.-t képviselő Pálffy Andrásnak és a magyar szervezőcsapatnak a találkozó kiváló előkészítéséért és a megbeszélésekért, amelyek megerősítik az Euroseeds és a Vetőmag Szövetség együttműködését számos fontos nemesítési és vetőmagtermesztési kérdésben.

A tanácskozáson részt vett Garlich von Essen az Euroseeds főtitkára és Michael Gohn, a nemzetközi szervezet elnöke is.

Ellátogattak a NÉBIH Tordasi Fajtakísérleti Állomására is

A második napon a tanácskozás résztvevői látogatást tettek a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Tordasi Fajtakísérleti Állomásán. A NÉBIH szakértőinek a magyar fajtavizsgálati és vetőmag-minőségbiztosítási rendszer nagy hagyományait és magas színvonalát bemutató kiváló előadásait a vetőmagágazat képviselőivel folytatott konzultáció követte.

A virágzó őszi káposztarepce kísérleti parcellák megtekintése során a jelenlevők kézzelfogható színes bizonyítékát kapták a hazai és európai fajtavizsgálati jogszabályok harmonizált alkalmazásának.

Christoph Herrlinger az Euroseeds nevében köszönetet mondott a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság vezetőjének, Zsigmond Richárdnak, és a NÉBIH minden munkatársának a meghívásért és a színvonalas szakmai programért.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő feladatai közé tartozik többek között az ágazattal kapcsolatos javaslatok kidolgozása, információk szerzése, feldolgozása és ismertetése, valamint törvényben rögzített jogainak gyakorlása, kötelezettségeinek betartása, betartatása.

A VSZT feladata továbbá: a növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben.

Mátrai Tibor, a Vetőmag Szövetség alelnöke külön levélben fejezte ki köszönetét a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács részéről a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) munkatársainak, hogy lehetőséget biztosíttak az Euroseeds Olaj- és Rostnövény Szekció Bizottság kibővített és kihelyezett szakmai napjának megrendezéséhez. Megköszönte az előadók felkészült, színvonalas munkáját, melyben előadások keretében mutatták be a Hivatal tevékenységét.

A visszajelzések alapján a szakmai nap hozzájárult ahhoz, hogy hazánk vetőmag ágazatáról kialakult kép szakmai berkekben továbbra is pozitív maradjon, mely a Hivatal és a vetőmag szektor közös érdeke.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.