Babona búza vetőmag elfogyott
Nyomtatás E-mail

Sajnálattal (örömmel) értesítjük partnereinket, hogy júniusban, péntek 13-án a Babona búza vetőmagja elfogyott. Pedig akkor még azt sem tudtuk, hogy mennyi lesz betakarítva. Szerencsére a vetőmagtermés jó lett, de Babonát már így sem tudunk egyetlen új érdeklődőnek sem biztosítani. Ennek pedig az az oka, hogy három év lenyűgöző kísérleti eredményei után most a Babona a gyakorlatban is kitűnően vizsgázott: bírt a fellépő betegségekkel, nagyot termett, és ahol nem érte nagyobb tragédia az állományt, ott malmi minőséget adott.De mit vessünk, ha nem Babonát? Sajnos már NS 40S-t és Federert sem. Mert betakarítás után ezek a fajták is hamar elfogytak. Az NS 40S – ahogyan ígértük – nem nagyon talált mennyiségben legyőzőre. A Federernek meg a minősége volt lényegesen jobb az átlagnál. Hát ha ezeket sem, akkor mit is vessünk? Több mint száz búzafajtát kínálnak eladásra a különböző forgalmazók. Mi azt gondoljuk, hogy jól választanak azok, akik az Agromag még elérhető fajtáiból választanak, hiszen egy-egy tulajdonságban ezek is kiemelkedőek. B-betűs búzáink (a Babonán túl a Baletka, Bakfis, Bardotka és a Bonnet) mind nagyon jól teremnek, az országban fellelhető legnagyobb termőképességű búzák közé tartoznak. A B-betűsökön kívül a C-betűs Corvinust is érdemes kipróbálni, mert ez egy jó minőségű, jó termőképességű szálkás búza. Ezen kívül még egy jó minőségű, kimondottan nagy szemű búzát, a Karpatiát és egy Babona szintű termést adó, bár gyengébb sütőipari minőségű fajtát a Lidkát kínáljuk még.

Őszi árpáink közül nem könnyű választani. Mindegyik fajtánk volt már első valamilyen fajtakísérletben valamelyik évben. Kinél az egyik, kinél a másik fajta válik be jobban. A neveket érdemes megjegyezni, és minél hamarabb választani, mert a készletek fogyóban vannak. Kétsoros árpáink az Amazon, KH Korsó, KH Malko és a KH Agria. Hatsoros fajtáink a KH Viktor, KH Tas, KH Kárpátia, KH Anatólia és a Patina. Apróbb különbségek vannak közöttük, melyekről munkatársaink szívesen adnak felvilágosítást. Tritikáléink szintén kapósnak tűnnek, mert jól teremtek.

Vetőmagüzemünkben jól halad a vetőmag-feldolgozás. Az árpa vetőmagok zöme már átvehető, a búzák fémzárolása is megkezdődött.