Kipróbáltuk az AgroMash Expót
Nyomtatás E-mail

Szakítottunk több mint egy évtizedes hagyományunkkal: nem tartottunk évindító rendezvényt Szegeden. Helyette kipróbáltuk a legnagyobbnak ígérkező agrár seregszemlét, az AgroMash Expót. A jól bevált és partnereink által már várt hagyományos partnertalálkozót azért kényszerültünk ezúttal feladni, mert úgy döntöttünk, hogy a szokásosnál lényegesen nagyobb kukorica vetőmag készlet és a hibridjeink, valamint szója és kalászos fajtáink kimagasló teljesítménye indokolná, hogy nagyobb közönséggel ismertessük meg kínálatunkat. Erre az AgroMash Expo tűnt alkalmasnak, ami viszont csak egyetlen héttel volt később, mint a Szegedre tervezett rendezvény. Két, időben ilyen közel eső nagy eseményre nem tudtunk volna kellően felkészülni, és nyilván partnereink egy része sem tudott volna eljönni mindkét eseményre.Kettős érzelmekkel zártuk a kiállítást. Korábban abban reménykedtünk, hogy üzleteket is tudunk kötni a kiállításon, de viszonylag kevés konkrét megállapodás született. Viszont a már-már zavarba ejtően nagy tömegben sok-sok gazdával sikerült megismertetnünk magunkat és fajtáinkat. Partnereinkkel folytatott beszélgetések során sok hasznos információhoz jutottunk mi is. Ebben a rohanó világban csupán a kiállításon tudtuk meg, hogy Babona búzával egy Győr-Sopron megyei termelő 9,98 t/ha eredményt ért el malmi minőségben, 20 ha átlagában. Számos pozitív visszajelzést kaptunk Atlantic és Ika szójáinkról, Eric kukoricánkról. Időnként még minket is meglepett az a sok jó vélemény, amit az Eric kukorica elmúlt években elért eredményeiről megosztottak velünk. Gyenge, szikbe hajló területen verhetetlen, jó területen meg 2014-ben csúcstermések, alacsony vetőmagár, egészséges csövek stb. Főleg azoktól kaptunk jó véleményeket, akik már január végére leadták megrendelésüket.
A meggyőző eredmények alapján mi elsősorban a Shakira kukoricát és a két újdonságot, a FAO 360-as Salontát és a kiemelkedő termésű FAO 420-as Isztriát ajánlottuk a termelőknek. Silókukoricára is volt az érdeklődés, természetesen a Jennifert ajánlottuk.

Szója vetőmagjaink a kiállítás idejére már szinte teljesen elfogytak, ezért tényleg csak tanácsokat tudtunk adni, már vetőmagot nem. Úgy tűnt, hogy Ikát és Atlanticot sokkal többet el tudtunk volna, adni, ha lett volna belőle vetőmag.

Sokakkal sikerült megismertetni a fekete pelyvaszínű zabot, a Ravent, mely kitűnő beltartalma miatt kedvezőbb takarmány mint a hagyományos fajták. A kiállításon egyeztettünk a Galldorf Kft. képviselőivel, akik felkarolták a Bojos tavaszi árpa fajtánkat és jelentős termeltetést csináltak belőle. Részben nekik köszönhető, hogy az összes Bojos vetőmag elkelt.
Nagyon sok beszélgetést folytattunk le kender iránt érdeklődőkkel. Sok a kíváncsi, kevés az aki igazán szeretne foglalkozni vele. Nem könnyű a helyzet, de vannak pozitív fejlemények, melyek azt sugallják, hogy néhány éven belül a kender ismét felkapaszkodhat a termesztett növények listájára, nem csupán elenyésző területű vetőmagtermelés lesz belőle, mint az elmúlt években.

A gazdák legérdeklődőbbek az őszi kalászosaink iránt voltak. A Babonát, NS 40S-t már sokan próbálták vagy hallottak róla, és szerettek volna még többet tudni. Ezekről könnyű volt jó eredményeket és jó véleményeket is mutatni. Néhány érdeklődtek kiemelkedő minőség vagy késői búzák iránt, nekik a Federert tudtuk ajánlani. Na meg persze ott vannak az újdonságok: Conditor a szálkás csúcsdöntögető, Guappo és Gordius a szintén szálkás nagyon jó malmi búzák, Verona egy új, jól alkalmazkodó tar búza. Árpáink közül még mindig a hihetetlenül széles bázison adaptálódó KH Tas viszi a prímet, de felzárkózott hozzá az egykor már nagy területen termesztett és most reneszánszát élő kétsoros KH Korsó. Nagyon kedvelt még az Amazon, főleg a déli, melegebb vidékeken. Tritikáléből a Tátra és az Odisej egyaránt nagyon jó fajták, kellemes meglepetéseket szoktak okozni.
Csupán nyáron, ősszel fog kiderülni, hogy a rengeteg információból, melyet megosztottunk egymással, mennyi vezet majd egy-egy új kalászos fajta kipróbálásához. Bizakodók vagyunk, mert hisszük, hogy az egyik legjobb kínálattal most mi rendelkezünk. 2009 óta megdupláztuk őszi búza vetőmag eladásainkat és további jelentős növekedésre készülünk 2015 őszén. Bár addig még sokat alszunk mi is, meg a búzák is, de az elmúlt évek eredményeit figyelve a jó eredmények begyűjtésére és megnövekedett igényekre készülünk. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell annak idejében gondolkodnia, aki egy-egy konkrét fajtát akar, mert elképzelhető hogy egyes fajták vetőmagjából már nyár végére kifogyunk. 
Köszönjük partnereinknek, hogy látogatásukkal megtiszteltek bennünket! Sikeres gazdálkodást, eredményes esztendőt kívánunk mindenkinek!