2015. évi szója szezon értékelő
Nyomtatás E-mail


Az idei év nem volt a szója éve, kivéve egy szempontot, a vetésterület növekedését, ugyanis a 2012. évi 36 e ha-nak több mint duplájáról arattak idén a gazdák.

Ebben az évben először nyílt lehetőség a „Fehérjeprogram” keretében a szójára, mint szemes fehérje takarmányra támogatást igényelni. A támogatás a következő években 2020-ig lesz érvényben, évente 13 millió Euró kerül szétosztásra. A referenciaterületet a 4 támogatható növényfajra 67 e hektárra határozták meg, amely a 2013. évi vetésterületnek felel meg. Mivel a támogatás összege fix, ezért a terület növekedésével a támogatás mértéke csökkenni fog, amely minden bizonnyal be fog következni, hiszen jócskán megnőtt a szója termesztési kedv a támogatásnak köszönhetően. A 2015. évi vetésterület az Agrárkamara tavaszi tájékoztatása szerint 63 e hektár körül alakult, azonban a legutóbbi, betakarításról szóló adatok szerint ez 77 e ha lesz, 1,9 t/ha-os termésátlag mellett (2014: 2,6 t/ha, 2013: 2 t/ha). Ez azt is jelenti, hogy a termelők jelentős részének sikerül teljesíteni a támogatás igénybevételéhez szükséges minimum 1t/ha-os termésátlagot. Minden valószínűséggel rekordmennyiségű szójával lehet idén számolni.

Az ígért 201 Euros támogatás tehát valahol 150 Euro körül fog alakulni, ami továbbra is fokozni fogja a szója termesztési kedvet, nem is beszélve a „Zöldítés” keretében kapható maximális 25 e Ft-os további támogatásról, amely a gazdaságok által termelt növények meghatározásával a diverzifikációt hivatott elősegíteni. Ilyen módon már „két bőrt lehet lehúzni” a szójáról.

A vetőmagtermesztők igyekeztek felkészülni a várható szója „boom”-ra, a tavalyi vetőmagelőállító terület nagysága igencsak megnövekedett. Nyilvánvalóan külföldre is jelentős mennyiség kerül, azonban tekintettel az idei évi nehézségekre, könnyen előfordulhat, hogy a gyengébb minőségű paraméterek miatt a vetőmagnak szánt szója számos esetben nem kerülhet fémzárolásra. A gazdáknak ügyelniük kell arra, hogy csakis megbízható forrásból szerezzék be a megfelelő minőségű, fémzárolt vetőmagot és olyan fajtát válasszanak, amelyek már sok év átlagában bizonyították a termőképességüket hazai körülmények között.   

A tenyészidőszakban tapasztalt problémák:

Nem mindenkinek sikerült időben elvetni, sokan várták az esőt, amely ha nem érkezett meg, a termelő kénytelen volt porba vetni, vagy későn vetett, amely elhúzódó kelést eredményezett. Az átlagosnál kevesebb csapadék alacsonyabb növényállomány, értelemszerűen kevesebb termésszintet eredményezett, a légköri aszály pedig kevesebb virágot vagy kötést. A betakarítás környékén jelentkezett 2-3 hetes csapadék visszanedvesítette a szóját és tovább rontotta a termésmennyiséget. Legjellemzőbb kártételek okozói: a szójaperonoszpóra, az atka, a gyapottok bagolylepke, a bogáncslepke, a rácsos araszoló és a kukoricamoly voltak.

Ugyancsak országos probléma volt a N-gyűjtő gümők kialakulásának elmaradása. Noha a vetőmag kezelt volt, vagy a talajba történt a baktérium kijuttatása, sajnos a nem megfelelő körülmények kedvezőtlenül hatottak a szimbiózis létrejöttére. A Bradyhizobium japonicum egy nagyon kényes baktérium, megfelelő nedvességtartalmat, hőmérséklet, pH-t, talajszerkezetet igényel, sőt, néhány gyomirtószerre is érzékeny.

Mindent összevetve, amíg létezik extra támogatás, a vetőmagra biztosan lesz igény, azonban azokon a helyeken, ahol idén rájöttek, hogy az adott körülmények nem kedveznek a szójára, ott biztosan nem várható eladás. Az idén tulajdonképpen minden megyében termesztettek szóját, azonban a termelőknek is be kell látniuk, hogy bármennyire is adaptálható egy növény a hazai körülményekhez, a szója továbbra is csapadék- és melegigényes növény.

Az Agromag Kft. a jövőben is áll a termelők rendelkezésére és magyar gazdák által termelt, a magyar viszonyok között bizonyított fajtákat kínál a hazai szójatermesztők részére. Kínálatunkban továbbra is megtalálható a népszerű Ika, amelyet Magyarország minden szójatermő területére, sőt aridabb körülmények közé is javaslunk, a bőtermő Atlantic, az új Seka fajta és a rövidebb tenyészidejű, de megbízható Vita és Lucija fajták. Forduljanak hozzánk idén is bizalommal!

Szeged, 2015. november 20.  


Kapcsolódó linkek kereszthivatkozással:

-          Termelői vélemény, Ika (2015)

-          Javasolt termesztéstechnológia

-          Csapadék adatok, 2013-2015

-          Hőmérséklet adatok, 2013-2015

-          Képgaléria (2015)