Seka

korai – középérésű

A piacvezetőkkel azonos termésátlagra képes némileg korábbi éréssel.

Kategória: Címkék: , ,

Indeterminált növekedésű fajta, az átlagnál magasabb (110–115 cm). Jó szárszilárdsággal rendelkezik. Alsó hüvely magassága 18–20 cm. A szemek és a köldök színe világossárga. Terméspotenciálja magas, kedvező körülmények között termésátlaga meghaladja az 5 t/ha-t. A piacvezetőkkel azonos termésátlagra képes némileg korábbi éréssel. Tenyészideje 136–145 nap. 2017-ben az iregszemcsei bemutatósorban 4,9 t/ha, a kamutiban öntözött körülmények között 4,72 t/ha termésátlagot produkált. Baranyában üzemi körülmények között elérte a 4,5 tonna termést hektáronként. 2018-ban a szlovákiai Nagykaposon 3,63 t/ha-os termésátlagot ért el 20% feletti olajtartalom mellett. Zala megyei bemutatósorban 5,11 tonna termésátlaggal takarították be. Kiváló alkalmazkodóképességgel és jó betegségellenálló-képességgel rendelkezik, peronoszpórára különösen ellenálló. Fehérjetartalma 39–41%, olajtartalma 20–22% között várható.

Javasolt tőszám: 580–600 ezer tő/ha. (EMT: 160–170 g, vetőmag szükséglet: 100–110 kg/ha).

Dr. Szabó Balázsügyvezető igazgató, Dr. Szabó Agrokémia Kft., Zalaszentgrót
"Cégünk 1991-ben alakult családi vállalkozás, így már több mint 25 éve veszünk részt a Nyugat-Dunántúl mezőgazdasági kereskedelmének körforgásában. Eredetileg mi egy integrátor cég vagyunk, emellett közel 10 éve kezdtünk el a precíziós gazdálkodással foglalkozni. Az elmúlt évtizedben egy olyan komplex növénytermesztési programot fejlesztettünk ki Jó Gazda Program® néven, melynek középpontjában a térinformatika, a távérzékelés, a helyspecifikus talajjavítás, az egyedi mikroelem bevonatos Sileno® műtrágyák és a különböző növényfajták, hibridek kölcsönhatásának tesztelése áll. 2016-2017-es gazdasági évtől elkezdtünk kialakítani a Dunántúlon egy úgynevezett teszt farm hálózatot is, melynek résztvevőit Sileno® Bemutató Farmoknak hívjuk. Ezeket a farmokat azért hoztuk létre, hogy ne csak a saját területeken, hanem a partnereink területein, eltérő talajadottságok, klimatikus körülmények és agrotechnika mellett is folyamatosan tesztelni tudjuk az egyedi mikroelem bevonatos műtrágyáinkat, a használt fajták műtrágya reakcióját és a különböző precíziós mezőgazdasági technológiákat. A Jó Gazda Program® teszt projektjei kapcsán mértük az Agromag Kft. Seka szója fajtájának termőképességét, 2017-ben és 2018-ban is. 2017-ben dupla gabona sortávra vetve 530 ezer tő/ha tőszám mellett, a termés 3,24 t/ha volt (12%-os víztartalomra számítva). 2018-ban, mivel kontroll fajtaként vetettük, négy mérési eredményünk is volt 4,5 - 5,11 t/ha-ig terjedően. Az utóbbi eredmény azért is jelentős, mert kukorica sortávra vetettük, 250 kg/ha Sileno® Szója Starter (8:20:6) műtrágyával, 230 ezer tő/ha tőszámmal. Tapasztalataink szerint a Seka szója kiegyensúlyozottan terem. Az a tulajdonsága, hogy nem korlátozott a növekedése, különösen alkalmassá teszi a széles sortávú vetésre. A szója gyomirtása során a kemikáliák sok esetben nem jelentenek tökéletes megoldást, szükséges a mechanikai gyomirtás is, amely sokat segít a termés biztonság növelésében."
Bényi Ferencgazdálkodó, Dusnok
A Bács-Kiskun megyei Dusnokon és környékén 300 ha-on gazdálkodom, és majd ugyanekkora területen végzek bérmunkát. Termesztett növényeim köre széles, kukoricát, repcét, durumbúzát, aestivum búzát, árpát, szemes cirkot, napraforgót és szóját termelek immáron 27 éve. A 2017-os évben kipróbálásra vásároltam az Agromag kínálatából a Seka szóját, amit 23 ha jó vízgazdálkodású, kötött és a Dunához közeli öntéstalajba vetettem el. Annak tudatában, hogy ez a 2017-es év nem a szója és a szójások éve volt, elmondhatjuk, hogy ennek ellenére sikerült egy szép, 3,6 t/ha-os eredményt elérnünk. Ez egy igen magas szintű, ráfordítást nem sajnáló technológiával valósítottuk meg. Sűrű sorra vetettük el folyékony, illetve komplex műtrágyákkal jól ellátott talajba, majd a gyomirtások után később bór lombtrágyát kapott tőlünk és a nyári aszályokban kétszer 20 mm csapadékkal öntöztük meg. Magas szárán sok szintet és hüvely nevelt, azonban a nyár végi óriási szelekben sajnos kissé megdőlt, de ez a betakarítás minőségén nem rontott. Meg vagyok elégedve a Seka szójával, úgy gondolom, hogy ebben az évben kevés helyen örülhettek a környékünkön egy ilyen eredménynek.