Csúcstermésre képes Agromag kukoricák

Ezek a csúcstermésre képes kukoricák

Az Agromag Kft. idén 30. éve szolgálja ki partnereit kiváló minőségű vetőmagokkal. Több évtizede folyamatosan vizsgálja a hazai nemesítésű és külföldi forrásból származó fajtákat, hibrideket, hogy az ügyfelei részére a hazai viszonyokhoz legalkalmasabbakat tudja biztosítani.

A portfólióban minden gazda megtalálja a gazdaságához és termelési színvonalához illő magas terméshozamú kukoricahibrideket is. Ebben a cikkben a nagy terméseredményekre „vadászó” leendő és jövőbeni partnereinknek nyújtunk segítséget.

Az Agromag Kft. egyik csúcstermésű hibridje a Tomasov (FAO 420), amit ugyan bátran lehet gyengébb adottságú termőföldeken is termeszteni, de megfelelő körülményeket biztosítva 15 tonnás termésátlaggal is képes elkápráztatni a termelőjét.  Idén 5 kisparcellás kísérleti helyen elért átlagtermése meghaladta a 14 tonnát hektáronként. Hajdúböszörményben 15,1 t/ha terméssel takarították be (1. ábra).

1.ábra: Tomasov kisparcellás terméseredményei (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)
1. ábra: Tomasov kisparcellás terméseredményei (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)

A Tomasov testvérfajtája a Kulak (FAO 430) a másik legnagyobb termőképességű kukoricahibridünk. Örökös termésversenyben vannak egymással, egyik évről a másikra múlják felül egymás teljesítményét. A cikk írásakor azonban már nincs szabad készleten Kulak vetőmag. A következő szezonban szélesebb termelői körnek áll majd rendelkezésére, akikben remélhetőleg a teljesítménye és a neve mély nyomot fog hagyni.

Az állattartók és a vadkár miatt aggódóknak nyújt alternatívát a kettős hasznosítású Isztria (FAO 430) (1. kép). Képes a Tomasov termésszintjén teremni, noha valamivel magasabb a nedvességtartalma, de a NÉBIH 2018-as silókísérlete alapján a vizsgált silókukoricák közül legmagasabb energiatartalmat mértek. Sajátsága, hogy magasan helyezkednek el a csövei, így a vadak is kevésbé pusztítják.

1.kép: Kettős hasznosítású Isztria (FAO 430)
1. kép: Kettős hasznosítású Isztria (FAO 430)

Habár klasszikus értelemben a csúcstermésre képes fajtákhoz a hosszabb tenyészidejű hibrideket soroljuk, de azok számára, akik kalászost szeretnének vetni nagy termésű kukorica után, bizton ajánljuk az új kukoricánkat, a Beatát (FAO 330) (1. kép). Korai betakaríthatósága és az éréscsoportját jóval meghaladó termőképességének köszönhetően sok termelő kedvenc hibridjévé válhat. 2020-ban 8 helyen végzett demósor átlagtermése 11,34 t/ha lett. A legjobb eredményét Zalaszentgróton érte el: 14,47 t/ha. Kisparcellás kísérleteinkben 5 hely átlagában a korai éréscsoport legnagyobb termésű hibridje lett a legalacsonyabb nedvességtartalommal (2. ábra).

2.ábra: A korai éréscsoport elején érő hibridek átlagtermése (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)
2. ábra: A korai éréscsoport elején érő hibridek átlagtermése (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)

Csúcstermésű hibridjeinket a nagy termések elősegítése érdekében Albittal is kezeljük. Az Albit egy különösen hatékony, innovatív technológiát alkalmazó biostimulátor. A természetes immunizációs mechanizmus erősítésével az Albit növeli a növények ellenállóképességét a legfőbb betegségekkel (rothadások, rozsdák, levélfoltosságok) szemben. Az abiotikus stressztényezőkkel szembeni ellenállóságot növeli (szárazság, hőstressz), valamint a herbicidek által okozott fitotoxicitást csökkenti, gyorsítja a növény megújulását.

A Tomasov hibrid korlátozott mennyiségben Dr. Green Prime kezeléssel is kérhető. A Dr. Green Prime magtrágya a speciális formulájának köszönhetően már a kezdetektől biztosítja a növény számára a legfontosabb tápanyagokat. Egyenletes kelést és gyors fejlődést érhetünk el a használatával. A korai szakaszban a robbanékony fejlődéssel versenyelőnyhöz juttatja a gyomokkal szemben a kukoricánkat, valamint a korai kártevők, mint a barkók, drótférgek „foga alól” is gyorsabban ki tud nőni.

A termőhelyhez és a gazdaság színvonalához megfelelően kiválasztott vetőmag, az Albit és a Dr. Green Prime használatával elősegített háborítatlan korai fejlődés az alapja a rendkívüli termésátlagok eléréséhez.

Sikeres gazdálkodást és hatalmas terméseket kíván az Agromag Kft. a régi és az új partnereinek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.