A nagy termés nyomában

Nem irigylem a gazdákat, amikor ki kell, hogy válasszák a termőterületeikre megfelelő vetőmagot. A helyes döntéshez számos tényezőt mérlegelniük kell, remélem, hogy többségük ezt a nehéz döntést a gazdaság adottságait szem előtt tartva a gazdaságosság nyomában teszi meg. Én csak arra tudom biztatni Őket, hogy ne megszokásból termeljenek, hanem igyekezzenek a megváltozott körülményekhez igazodni, és próbáljanak ki új fajtákat, ezáltal eredményesebbé téve gazdaságukat. Ezen felelősségteljes döntéshez szeretnék segítséget nyújtani az alábbi, remek ár-érték arányú, nagy terméspotenciállal rendelkező hibridek, valamint fajták ismertetésével.

A bemutatást néhány ígéretes kukorica hibriddel kezdeném. A Temes (FAO 370) megbízhatóan termelhető az ország egész területén. A szára és levélzete sokáig zöld marad, ami elősegíti a gyors vízleadást. A Magdolna (FAO 380) 15 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkezik. Zöld száron érő kukorica, ennek köszönhetően kiváló a vízleadása. Kiváló szem-csutka aránnyal rendelkezik, ezért többet terem, mint amennyit mutat magából. A Tomasov (FAO 420) végigtermékenyült, nagy csöveket hoz, mélyen ülő szemekkel, melyhez nagyon jó beltartalmi értékek párosulnak. Az Isztria (FAO 420) igen korán vethető, mély gyökérzetének köszönhetően eredményesen termeszthető gyengébb adottságú területeken is. A levelei és szára nagyon sokáig megtartja zöld színét, ezért kiválóan alkalmas silóként hasznosítva is. A Jennifer (FAO 450) zöld száron érő, dús levélzetű, vastag szárú, kitűnő szárszilárdságú silóhibrid. Száraz és esős évben egyaránt nagy mennyiségű, jó minőségű silótakarmányt biztosít. Érési és vízleadási dinamikája lassú, ezért silóérettségét sokáig megőrzi.

A szójáink közül az Ema magas terméspotenciállal rendelkezik, kedvező körülmények között 5 tonnát is meghaladó termésre képes. A Seka a piacvezetőkkel azonos termésátlagra képes némileg korábbi éréssel. Az Ika könnyen és alacsony veszteséggel takarítható be. Jelentős vetésterülettel bír a nem tipikus szójatermesztő régiókban, mert alkalmazkodóképessége kitűnő.

Végül, de nem utolsó sorban a tavaszi vetésű kalászosok is említésre méltó eredményekkel bírnak. A fekete pelyvaszínű zabunk, a Raven, 7 t/ha feletti termésre is képes. Magja kiváló minőségű, humán étkezésre is alkalmas. A tavaszi árpáink közül mindkét fajtánk nagy termés elérésére képes. A Bojos az egyik legjobb termőképességű sörárpa Magyarországon. Malátázási tulajdonságai eltérő ökológiai és termesztési feltételek mellett is elfogadhatók. Az osztrák piacon sörárpaként keresett fajta. Az Odyssey szerte Európában nagyon jó terméseket ért el a kísérletekben. Kiemelkedő termését jó betegségellenállóságának, kiváló bokrosodó képességének, stabil termékenyülésének, nagy méretű, nehéz szemeinek köszönheti. A szlovákiai Heineken által keresett fajta.

FCST

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.