Árpák intenzív termesztésben?

Habár a sokéves országos termésátlagokról (1. kép) azt olvashatjuk le, hogy búzával magasabb hozamokat érnek el a gazdálkodók, ne feledkezzünk meg arról, hogy az árpákat hagyományosan a gyengébb minőségű termőföldekre vetik. Az idei kalászos szezonban a hosszan tartó tavaszi aszály ellenére az árpák nemhogy a búzák termésszintjét tudták hozni, de a legtöbb helyen akár tonnákat vertek az azonos körülmények között termesztett búzákra. A sikeres modern fajták gyengébb minőségű területen is jól teljesítenek, de az intenzív körülményeket hatalmas terméseredménnyel hálálják meg.

1.kép: Búza és árpa országos termésátlagai (1992-2019)
1. kép: Búza és árpa országos termésátlagai (1992-2019)

Az Agromag Kft. nagy szakértelemmel összeállított árpa fajtakínálatában bőtermő fajták szerepelnek. Nagyobb részük a korai éréscsoportba tartozik és rendkívül jó az alkalmazkodó képességük, ezért szinte minden fajta jól beilleszthető mind az extenzív, mind az intenzív technológiájú gazdaságokba.

A magyar nemesítésű árpák új generációjának képviselője az Arizona, termésben képes a piacvezető fajtákat elérni, de minőségben túlszárnyalja azokat. Középérésű, hatsoros fajta, mely nevéhez hűen képes akár az Arizonára jellemző extrém száraz és meleg körülményeket is elviselni.

Az alacsony termetéhez társuló kiemelkedő szárszilárdságával az Eger egy alacsony, rendkívüli termőképességű kétsoros árpa, mely megfelelő takarmányozási és söripari célra is. 2020-ban iregszemcsei kisparcellás kísérletünkben rekordterméssel, 12,08 t/ha-os eredménnyel takarítottuk be. A jó alkalmazkodó- és termőképességének köszönhetően gyenge és jó talajokon egyaránt termeszthető.

Új fajtáink közül a KH Rudolf egy korai hatsoros árpa, melynek kiemelkedő terméspotenciálját bizonyítja, hogy az elismerés évében a sztenderd fajták átlagát 7,6%-al múlta felül. Ezt a különbséget a következő évben 13,6%-ra növelte! 2020-ban Telekgerendáson üzemi körülmények között meghaladta a 10 t/ha terméseredményt!

A nagy kalászai miatt különösen szép képet mutató Faktor kiváló termőképességű, középérésű hatsoros árpa. Habitusa alapján inkább az extenzív területeken, vagy költségtakarékos technológiával javasoljuk a termesztését. Termése kiváló takarmány.

Az egyik legkorábbi kalászolású fajta Magyarországon a KH Kárpátia (2.kép). Mindkét szülőfajtájától örökölve, kiemelkedő télállósággal és intenzív bokrosodó-képességgel rendelkezik, akár 720–730 kalászt is hoz négyzetméterenként. A kísérletek tanúsága szerint termőképessége a KH Tasét is meghaladja.

Kárpátia
Kárpátia

A Patina rendkívüli termőképességű hatsoros takarmányárpa. A szlovákiai minősítő kísérletekben minden évben az első helyen végzett. Alkalmazkodó képessége, szárazságtűrése átlag feletti, a szára közepesnél magasabb, szemei nagyméretűek, betegség-ellenállósága jó.

A KH Korsó kétsoros, laza kalászokat nevelő, óriási terméspotenciállal rendelkező őszi sörárpa. Állóképessége jó, osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma alacsony. Az első hazai őszi sörárpa fajta.

Az egyik legnépszerűbb árpafajtánk a KH Tas. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Minden évjáratban megbízhatóan az egyik legnagyobb termőképességű kalászos az egész Kárpát-medencében.

Győződjön meg Ön is árpáink kiváló genetikai adottságairól, tegye próbára fajtáinkat, elért eredményeit ossza meg velünk! Ha további információra lenne szüksége forduljon bizalommal területi képviselőinkhez, vagy írjon nekünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük